Böbrek taşı Türkiye’de çok yaygın çünkü…

Türkiye böbrek taşı görülme sıklığı açısından dünya ortalamasının çok üzerinde bir ortalamaya sahip. Her 10-12 kişiden birinin böbreklerinde taş var. Böbrekte taş oluşumu konusunda dünya ortalaması ise yüzde 3-5.

Böbrek taşı Türkiye’de çok yaygın çünkü…

Uzmanlar bu sonuçları değerlendirdiğinde Türkiye’nin “Taş Kuşağı”nda olduğunu söylüyor. Taş Kuşağı’nın diğer ülkeleri ise genellikle Türkiye ile aynı iklim kuşağında olan yerler.

Peki neden bu iklimde böbrekler daha çok taş üretiyor. Bunun birinci ve en önemli nedeni su tüketimi.

sicak-su-icmenin-faydalari-11.jpg

Hürryet Gazetesi’nden Mesude Erşan’ın haberine göre çok terleyip az su içmek hastalığa zemin hazırlıyor.

Böbrek taşının erkeklerde daha sık görüldüğünün belirtildiği haberde Avrupa Taş Hastalıkları Derneği (EULİS) Başkanı Prof. Dr. Kemal Sarıca’nın şu açıklamalarına yer veriliyor:

“Hormonal ve yaşam tarzı farklılıkları, stres faktörleri gibi etkenler aradaki sıklık farkında rol oynuyor. Taşların idrar kanalından atılımı konusunda alınan sıvı (su) miktarı, hareketli yaşam tarzı ve taşın boyutu önemli rol oynuyor. Yarım santimin altındaki taşların büyük bir kısmı kolaylıkla atılabiliyor. Ancak büyük olanlar, böbrek ve mesane arası kanalı geçerken içinde takılıp kalabiliyor. Kanalı tıkarsa da ağrı ve böbrekte şişme oluşturabiliyor.”

ATLAMA, ZIPLAMA, KOŞMA

Böbrekte oluşan taşlar çoğunlukla hareket (atlama, zıplama, koşma) ve bol sıvı, idrar söktürücü ilaçların alımı sonrasında organdan çıkarak idrar kanalı içine giriyor. Dayanılması zor, şiddetli ağrılara yol açansa idrar kanalındaki taşın, idrar akımına engel olduğu için böbrek içinde basıncın artmasına yol açması. Çoğu hastaya bu ağrıyla taş hastalığı tanısı konuyor.

bobrek-agrisi-belirtileri.jpg

Böbrek taşının beslenmeyle çok yakın ilişkisi var. Sıvı (su) alımının sınırlı olması en büyük risk faktörü. Çok az sıvı tüketen hastalarda daha çok oluşuyor veya tekrar ediyor. Buna ek olarak taş oluşumuna yol açan bazı maddeler (kalsiyum, okzalat, fosfat, ürik asit) bazı yiyeceklerde çok yoğun. Bunların aşırı tüketilmesi de taş oluşumu riskini artırıyor. Tüm taşların büyük bir bölümü (yüzde 60-70) kalsiyum-okzalat içeren taşlar ve yüksek oranda süt ve süt ürünleri, tuz, kırmızı et, fındık, koyu çay, kahve, kola, sakatat tüketimi oluşumunda rol oynuyor. İdrarla (2.5-3 litre su içerek) hem kalsiyum hem de okzalat atılımı artırılabiliyor. Özellikle sık tekrar eden taş durumlarında iyi bir diyet düzenlemesi etkili oluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X