‘Bor madeninde önemli hamleler yapacağız’

Bor madeninde önemli hamleler yapacaklarını belirten Enerji Bakanı Albayrak, ”Yerli ve milli kamu savunma sanayi şirketimizle birlikte dünyada da ses getirecek adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.

‘Bor madeninde önemli hamleler yapacağız’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, borda, dünyada yetkin kurumlarda çalışan uzmanlarla bir ekip kurduklarını, bazı önemli tesisleri açıklayacaklarını söyledi.

Albayrak, dün ‘1. Türkiye Enerji ve Maden Forumu’nda yaptığı konuşmada, 2017’nin Türkiye açısından yenilenebilir enerjide ‘ses getirilen’ bir yıl olduğunu kaydetti. Türkiye’nin maden ve sondaj alanındaki hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, Eti Maden’in geçen yıl 2,2 milyon ton maden ihracatıyla rekor kırdığına dikkat çekti. Albayrak, bor madeninde önemli hamleler yapacağız. Bu konuda dünyada yetkin ve önemli kurumlarda çalışmış uzmanlardan bir ekip kurduk. Bu yıl borun katma değerli ve stratejik ürüne dönüştürülmesi kapsamında önemli iki-üç tesisin temel atma süreciyle ilgili açıklamaları yapacağız. Yerli ve milli kamu savunma sanayi şirketimizle birlikte bir işbirliği ve ortak bir şirketle, dünyada da ses getirecek adımlar atacağız” dedi.

ARAMALAR DOĞRU YOLDA

Albayrak, Türkiye’de bu yıl petrol ve doğalgaz aramalarına yönelik sondaj faaliyetlerine başlanacağını dile getirerek, ”2020’li yıllarda Türkiye’de bu anlamda hem karada hem de denizde daha farklı bir süreç yaşanacak. Küresel anlamdaki farklı iş birlikleriyle, yerli mühendis ve aramaların gelişmesiyle, yetkin ve uzman kadroyla yorumlanan dataların doğru haritada aranmasıyla, öyle enteresan bölgeleri çıkarmaya başladık ki… Bu nasip işi. İhtimalleri mümkün olduğunca artıracak bir stratejiyle, inşallah bir şeyler bulacağız. Bulursak, ilk ben açıklayacağım ama doğru yoldayız. 2020’lerde inşallah güzel haberler duyacağız” diye konuştu.

YENİ MADENCİLİK MODELİ

Bakan Albayrak, Türkiye’nin sismik arama gemilerinin madencilik alanında da çalışmalar yapabilecek özelliklere sahip olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

”Sondajda 2020’de asgari 5 milyon metre derinliğe ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin jeokimya haritasının tamamı bitiyor. Jeofizik de tamamlanmak üzere. Firmalarımız başvurup izni alıyor, kazmayı vuruyor. Bütün bu çerçevede kurumsal gruplarımızın da bu sektöre girmesiyle önümüzdeki süreç şekil alacak. Bu yıl 2 milyon metre, seneye 3 milyon metre ve 5-6 milyon sondaj yapıp, çok daha fazla ve çeşit madeni yeni madencilik modelimizle piyasaya çıkaracağız. Maden Güvenlik Kurumu için de Türkiye’de kurumsal dönüşüm için geçen hafta itibarıyla imzaları attık. Bu ay itibarıyla da bitiyor inşallah. Bir sektörü sıfırdan dünya standardına taşımak için altyapıyı hazırlıyoruz.”

KIBRIS’TAKİ ZENGİNLİKLER KIBRISLILARA AİTTİR

Yeni dönem çalışmalarına işaret eden Bakan Berat Albayrak, enerji diplomasisinin ekonomi kadar dış politikaya da büyük etkisi olduğunu belirtti. Doğu Akdeniz’de yürütülen etkin siyaset ve Güneydoğu’daki enerji fırsatlarının terör tehdidinden temizlenmesinin önemli adımlar olduğunu dile getiren Albayrak, şöyle konuştu:

”Sınır hatlarında mayınların temizlenmesiyle çok yoğun bir kara sondajına başlayacağız. Giremediğimiz bölgeler olmuştu. Ayrıca, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın statüsü, oradaki insanlar çok önemli. Hep oldu bittiye dayalı olmuş. Bölgede tek taraflı bir siyaset aldı başını gitti. Kıbrıs’taki zenginlikler Kıbrıslılara aittir. Türkiye de burada tavrını ortaya koydu. Somut ve akılcı bir çözüm üretilmediği sürece, biz etkin olmak zorundayız. Tek taraflı bir sondaj yapılırsa, Türkiye olarak buna izin veremeyiz.”

TANAP AÇILIŞI HAZİRANDA

Dünyada boru hattı trafiğinin en yoğun olduğu ülkelerin başında Türkiye’nin yer aldığını vurgulayan Albayrak, test çalışmalarının başladığı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) resmi açılışının da haziran veya temmuz ayında gerçekleşeceğini bildirdi. Albayrak, Türkiye’nin doğalgaz depolama ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alanında da kapasitesini giderek artırdığının altını çizerek, ”Artık alıcıların daha kuvvetli olduğu bir doğalgaz piyasasına doğru gidiliyor. Türkiye de doğalgazdaki altyapısıyla 10 yıl sonra enerji ihraç eden bir ülke konumuna gelebilecek” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X