Boşnak Metiljevic 50 yıldır saz yapıyor

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da yaşayan saz ustası Camil Metiljevic, 50 yıldır hem saz yapıyor, hem de Boşnak kültürünün önemli değerlerinden sevdalinkaların olmazsa olmazı sazı çalıyor.

Boşnak Metiljevic 50 yıldır saz yapıyor

70 yaşındaki Metiljevic, Bosna Hersek’te yok olmaya yüz tutan saz ustalığını sürdürdüğü gibi saz çalma kültürünü de devam ettiren nadir Boşnaklardan biri olarak dikkati çekiyor.

Sazın büyülü bir sese sahip olduğunu söyleyen Metiljevic, bu enstrümana ilgisinin Bosna Hersek’in ünlü sazcıları Muhamed Mesanovic Hamic, Hasim Muharemovic ve Selim Salihovic’i dinleyerek ortaya çıktığını ifade etti.

Metiljevic, ilk kez saz sesini duyduğunda 14 yaşında olduğunu anlatarak, ‘Sazın tınısını ilk kez duyduğumda çok beğenmiştim. Yıllarca bana saz alması için babama ısrar ettim. O dönem yaşadığım yerde saz olmadığından babam ilk sazımı Türkiye’den getirmişti’ şeklinde konuştu.

Yarım asırdır saz ustası olan Metiljevic, bugüne kadar el yapımı 50’den fazla sazı olduğunu belirterek, ‘Halk türküsü anlamına gelen sevdelinkaların yaşamasına katkı sağlamak beni mutlu ediyor’ dedi.

 

11_4_2_15113165_110420181107190000_15_5_20180411000000_aa-picture-20180411-15113160-json.jpg

 

TÜRK SAZ USTALARINA SAYGI

Metiljevic, saz ezgisini dinlemenin bambaşka bir duygu olduğunu belirterek, ‘Sazı hatasız ayarladığınızda duyduğunuz ses tüylerinizi diken diken etmeli. Saz, müzik için büyük bir zenginlik. Saz, tınısıyla arkasında inciler bırakır’ dedi.

Metiljevic, Türkiye’deki sazcıları da yakından takip ettiğini ve büyük bir saygıyla dinlediğini belirterek, ‘Türk sazcıları yeterince dinlemeden bu dünyadan göçersem çok üzülürüm. Türk müziği son derece zengin. Saz ise orkestraların vazgeçilmezi’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X