Bu hafta seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır?

Seçimler zamanında yapılırsa yerel seçime bir, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimine de yaklaşık bir buçuk yıl kaldı. Yani artık Türkiye yavaş yavaş seçim atmosferine giriyor.

Bu hafta seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın bugün yayınladığı anket sonuçlarına göre seçmen eğiliminde bazı değişiklikler olduğu görülüyor. Buna göre seçim tarihi yaklaştıkça kararsızların sayısı azalıyor.

İşte ilginç sonuçlarıyla dikkat çeken son anket ve Ahmet Emin Yılmaz’ın değerlendirmeleri.

Seçimde geri sayım: Kararsızlar azalıyor, sürpriz hareketler var!

Siyaseten bakılırsa… Yavaş yavaş seçim atmosferine giriyoruz. Yerel seçime artık 1 yıl kaldı, zamanında yapılırsa Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimi için de 20 ay var.

O nedenle…

Yapılan anketlerdeki hareketler artık daha dikkat çekici hale geldi ve daha dikkatli şekilde izleniyor. Çünkü, önümüzdeki sürecin siyasi strateji bu anketlerin vereceği bulgulara göre belirlenecek.

Bu sütunların okurları, İstanbul merkezli ADA Araştırma firmasının her ay düzenli olarak yaptığı gündem araştırmalarını önemsediğimizi biliyorlar.

Nedeni de belli:

Seçim dönemlerinde ve geçen yılki referandumda ADA’nın araştırmaları tam isabet sonucu yakaladı.

Önümüzde…

ADA Araştırma Yöneticisi Ayhan Adıgüzel’in gönderdiği son araştırma var. Her ankette olduğu gibi, bugün seçim olsa sorusuna öncelikle baktık.

Ankette kararsızlar dağıtılmadan oluşan tablo şu:

AK Parti yüzde 37.3, CHP yüzde 19.4, İYİ Parti yüzde 7.1, MHP yüzde 6.1, HDP yüzde 4.8, diğerleri yüzde 1.6, oy kullanmam yüzde 3.1.

Çarpıcı olan şu:

Ankette kararsızların oranı yüzde 20.6. Yani, bu ankete göre kararsızlar hala ikinci parti konumunda.

Ancak…

Geçen ay yapılan ankette kararsızlar yüzde 23.5 olarak yer alıyordu. Yanı sıra oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı yüzde 0.1 görülüyordu.

Bu durumda…

Geçen ay olduğu gibi ikinci parti özelliğini korusa da kararsız oylarda azalma görülürken, neredeyse o azalma kadar oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranında artış dikkati çekiyor.

Bununla birlikte…

AK Parti oylarının 35.3’ten 37.3’e çıktığı görülüyor. CHP de yüzde 18.7’den yüzde 19.4’e çıkıyor. Buna karşılık İYİ Parti yüzde 8.8’den yüzde 7.1’e, MHP yüzde 6.8’den yüzde 6.1’e, HDP de yüzde 6.3’ten yüzde 4.8’e geriliyor.

Bunlar…

Ankette kararsızlar dağıtılmadan önce çıkan sonuçlar. Bu ayın tablosu ise kararsızlar dağıtıldıktan sonra şöyle oluşuyor:

Yazının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X