Bu kütüphaneler dünyayı saklıyor

Dünyanın en büyük 10 kütüphanesi, yarım milyardan fazla kayıtlı esere ev sahipliği yapıyor. 

Bu kütüphaneler dünyayı saklıyor

Kayıt ve arşivler teknolojinin imkanlarıyla dijital ortama kaymaya başlasa da kütüphaneler, hala ülkelerin uygarlık birikimi, bilgi ve kültür seviyesini gösteren insanlığın ortak hafızası olma işlevini sürdürüyor.
Dünyanın en büyük ilk 10 kütüphanesine ABD, İngiltere, Kanada, Rusya, Japonya, Fransa, Çin ve İspanya ev sahipliği yapıyor.

ABD Kongre Kütüphanesi

Kitap ve kitap rafı sayısı bakımından dünyanın en büyüğü kabul edilen ABD Kongre Kütüphanesi, 164 milyon esere ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında 38 milyon kitap, 70 milyon el yazması, 3,6 milyon kayıt, 14 milyon fotoğraf, 5,5 milyon harita ve 8,1 milyon müzik notası bulunuyor. 122 milyon tasnif edilmemiş özel koleksiyon parçasının da yer aldığı Kongre Kütüphanesi, dünyadaki en değerli kültür hazinelerinden biri sayılıyor.

Günde ortalama 14 bin yeni parçanın eklendiği kütüphaneye, mevcut binaları yetmiyor. Bu nedenle Maryland ve Virginia eyaletlerindeki ek binalarda da sayısız kitap ve kayıt saklanıyor.

İngiliz Kütüphanesi

Dünyanın en büyük ikinci kütüphanesi olarak bilinen İngiliz Kütüphanesi, 150 milyondan fazla eseri barındıran bir koleksiyona sahip bulunuyor.

1753’te kurulan İngiliz Müzesi’nin bir parçası olan, 1972’de çıkarılan yasayla müzeden ayrılan kütüphanenin koleksiyonunda el yazmaları, haritalar, gazete ve dergi nüshaları, çizimler, müzik notaları, ses kayıtları ve patent belgeleri bulunuyor.

Londra’da bulunan kütüphanede ayrıca 8 milyon parçalık pul koleksiyonu da mevcut. Bu kütüphanedeki eserler arasında dünyanın basılı ilk yayını olan Diamond Sutra ve ressam Leonardo Da Vinci’nin not defteri yer alıyor.
Dünyanın diğer dev kütüphaneleri de şöyle sıralanıyor:

’54 milyon parçayla Kanada Ulusal Kütüphanesi ve Arşivleri, 50 milyondan fazla kitap, DVD ve CD’yle New York Halk Kütüphanesi, 247 farklı dilde 43 milyon parçayla Rusya Devlet Kütüphanesi, 41 milyondan fazla eserle Japonya Ulusal Meclis Kütüphanesi, 5 bini Antik Yunan el yazması olmak üzere 40 milyon eserle Fransa Ulusal Kütüphanesi, 36 milyon eserle Rusya Ulusal Kütüphanesi, 115 farklı dilde 35 milyonu aşkın kitap, yazıt ve tarihi koleksiyonla Çin Milli Kütüphanesi, 33 milyondan fazla eserin bulunduğu İspanya Ulusal Kütüphanesi.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X