Buğday üreticisi yağmur bekliyor

Yenişehir’de sebze ve meyve hasadını tamamlayan çiftçiler buğday ekimlerine geçmeye hazırlanıyor. Beklenen yağmur yağışının olmaması, buğday ekecek çiftçileri kara kara düşündürüyor.

Buğday üreticisi yağmur bekliyor

GÜRHAN ADANA

Yenişehirli çiftçiler, sonbaharın bitimine sayılı günler kala umutlu bekleyişlerini sürdürüyor. Her yıl bu aylarda yağışlı günlerin yaşandığını ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Kasım ayının son günleri ve hâlâ yeterli yağmur yağmadı” dedi.

Yağışların olmamasının bugünlerde en çok buğday ve arpa yetiştiricilerini olumsuz etkilediğini belirten Aktaş, “Her yıl ekim ayında başlayan ve aralık ayına değin süren buğday ve arpa ekimleri, yağışların az olması yüzünden güçlükle gerçekleştiriliyor. Kuru toprakta ekim çalışmalarını gerçekleştirmek güç oluyor. Özellikle bu ay buğday ekimine başlanacak olan tarlalara da yağışların olumlu yansımaları olacak. Yağmur gören tarlalar daha kolay sürülerek buğday ekimine hazır hale getirilebiliyor. Ancak sıkıntı bununla da kalmıyor. Buğdayın gelişimini tamamlaması için yağmur ya da kar yağışının olması gerekiyor” diye konuştu.

120 BİN DÖNÜM BUĞDAY…

Buğday ve arpaların acil olarak yağmur beklediğini ifade eden Aktaş, beklenen yağışların gelmemesi durumunda önemli ölçüde verim düşüklüğünün yaşanabileceğini söyledi. Aktaş, “Yenişehir’de 120 bin dönüm alana buğday ekimi yapılıyor. Ekim yapılan arazilerin büyük çoğunluğu kırsal bölgelerde. Bu nedenle takviye amacıyla sulama yapılması da mümkün değil” dedi.

Çiftçilerin bugünlerde tarlalarını buğday ekimine hazırlamaya çalıştığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Yenişehir’de eylül ayında aralıklarla başlayan yağmur yağışı aylarca sürüyor ve aralık ayında da kar yağışı başlıyor. Ancak, bu yağış beklentisi son yıllarda düzensizleşmeye başladı. Bazı kışlarda beklenen yağışlar gerçekleşmiyor ve çiftçi güç durumda kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X