Buğdayda sararma başladı

Son yılların en yağışsız kışını geçiren Yenişehir’de buğday tarlalarındaki sararmalar dikkat çekiyor.

Buğdayda sararma başladı

GÜRHAN ADANA

Beklenen yağışların olmaması halinde rekolte ve kalitenin düşeceği ifade ediliyor. Geçen yıl ekim ve kasım aylarında ekilen buğdayların kar ve yağmur yağışının azlığı nedeniyle sararmaya başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ürünün azot yetersizliğinin gözle görülür duruma geldiğini söyledi.

Havada bulunan azotun ancak yağışlar sayesinde toprağa karışabildiğini anlatan Aktaş, ‘Azot gazı yağışlarla toprağa karışıyor ve burada amonyum ve amonyum nitrat formuna çevrilince ürün tarafından alınıyor. Yetersiz yağış yüzünden azot gazı toprağa karışamadı’ diye konuştu.

Önümüzdeki 3 ay içinde kar olmasa da yağmur yağışı beklediklerini ifade eden Aktaş, ‘Yağışlar sayesinde toprak yeterince azot alırsa, olumsuzluk giderilebilir. Çiftçilerimiz şubat ayının ikinci haftasından itibaren azotlu gübre de kullanabilirler.  Beklenen yağışlar gelmezse buğday ekili alanlarda yüzde 50’lere varan rekolte ve kalite düşüklüğü görülebilir’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X