Bulgaristan’daki sel Edirne’yi tehdit ediyor

Bulgaristan’da günlerdir süren yağışlar nedeniyle Tunca ve Meriç nehirlerinde su seviyesi kritik değerlere yaklaştı. Edirne’deki 3 okulda eğitime ara verildi.

Bulgaristan’daki sel Edirne’yi tehdit ediyor

Bulgaristan’da günlerdir süren yağışların Tunca ve Meriç nehirlerinde su seviyesini yükseltmesiyle taşkınlar meydana geldi.

Tunca nehrinin Türkiye sınırına yakın Elhovo bölgesinde su seviyesi 431 santimetre olarak ölçüldü ve son 50 yıllık rekor kırılmış oldu. 

Tunca’nın geçtiği bölgelerde bazı yerleşim yerlerinde birçok evin zemin katları su altında kaldı. Nehir üzerindeki Koprinka barajının dolması nedeniyle boşaltma vanalarının kontrollü olarak açıldığı öğrenildi. 

Yetkililer, nehir taşkınları nedeniyle Kazanlık ile Eski Zağara kentleri arasında karayolunun geçici olarak trafiğe kapatıldığını bildirdi.

Meriç nehrinin debisinin de yükseldiğini belirten yetkililer, yine Türkiye sınırına yakın bölgede nehrin su seviyesinin kritik sayılan 5 metreye yaklaştığını açıkladı.

Edirne’de eğitime taşkın engeli

Öte yandan, yağış nedeniyle dolan Bulgaristan’daki Kırcaali Barajı’nın kapaklarının gece saatlerde açılması, nehirlerin debisini yeniden yükseltti. 

Edirne Valiliği, Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerinin yükselmesi nedeniyle köprülerden geçişlerin güvenli sağlanamadığı gerekçesiyle Karaağaç Mahallesi’ndeki 3 okulda cuma gününe kadar eğitime ara verildiğini açıkladı. Öğrenciler, Karaağaç’tan kent merkezine askeri kamyonlarla getirildi.

Tarihi Sarayiçi, Edirne Sarayı kalıntıları, Adalet Kasrı, Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı er meydanı, Tavuk ve Kent ormanları, Balkan Şehitliği de su altında kaldı. 

Nehir sularının kısmen üzerinden akması nedeniyle geçen hafta trafiğe kapatılan Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleriyle Karaağaç Mahallesi’ne alternatif ulaşımın sağlandığı Süvari Köprüsü trafiğe kapalı tutuluyor.

Köprü girişinde su birikmesi nedeniyle İl Kriz Masası kararıyla gece Tunca ve Meriç köprüleri de yeniden trafiğe kapatıldı. Köprülerden askeri ve yüksek araçların geçişine izin veriliyor.

“Taşkın Edirne’nin kaderi olmamalı”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı açıklamada, yaklaşık bir haftadır Edirne’nin selle mücadele ettiğini söyledi.

Taşkını önlemenin yolunun nehir yataklarının temizlenmesinden geçtiğini vurgulayan Gürkan, şunları kaydetti:

“Bu sorun Edirne’nin kaderi olmaktan çıkmalı. Taşkınla mücadele hususu DSİ Bölge Müdürlüğü ve Valiliği de aşan bir husus. Tunca ve Meriç nehirlerinin yataklarının ivedilikle temizlenmesi gerekiyor. Bu konu da DSİ’nin yetkilerini aşıyor. Çünkü 190 kilometreyle sınırımızı oluşturan Meriç’in 12 kilometresi Türkiye sınırları içinde, bu da 4-5 yıl önce temizlendi. Temizlenmeden önce 800 metreküpte taşan nehir bin 500’e kadar taşma sınırına yükseldi. Demek ki temizlik bu anlamda şart. Bu olayı atlattıktan sonra Valimize teklif edeceğim hem Cumhurbaşkanı hem de  Başbakan’a da durumu ifade etmek üzere Ankara’ya gitmemiz gerekiyor. Bunu Edirne ve Edirneli için yapacağız.”

Gürkan, Tunca Köprüsü’nün girişinin çukurda kalması nedeniyle su biriktiğini ve bunu gören vatandaşların Edirne’nin her yanını su bastığını sandığını ifade ederek, “Böyle bir şey yok, Edirne’de şu an mahsur kalmış hiçbir vatandaşımız yok” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X