Burası bir zamanlar Bursa’nın limanıydı

İstanbul, Ege ve daha uzak denizlerden gelen gemiler uzunca bir nehir yolculuğunun ardından bu limana yanaştıklarında Bursa’ya gelmiş olurlardı.

Burası bir zamanlar Bursa’nın limanıydı

Bu liman Uluabat Gölü’ndeydi ve başında imparatorluk adına liman vergisi toplamayla görevli bir procurator (müdür) bulunuyordu.

Apollonia ad Rhyndacum kenti, Gölyazı’da yer alan bir antik kent. Uluabat Gölü’nün içine girer şekilde arka arkaya uzanan adalar üzerinde yer alıyor.

Apollonia’yı, aynı addaki diğerlerinden ayırt etmek için “ad Rhyndacum”, yani “Rhyndakos’un/Kocasu’nun Yanındaki” tanımı eklenmiştir. Bu nedenle antik yerleşim Apollonia ad Rhyndacum ismiyle literatüre geçmiştir. Mitolojisiye göre, Didymalı (Didim) Apollon’un öncülüğünde yapılan bir sefer esnasında kurulmuştur.

000a-001.jpg

Apollonia ad Rhyndacum adının kaynağı konusunda iki hipotez bulunmaktadır; bunlardan birisi kentin koruyucu tanrısı Apollon, diğeri ise Bergama Kralı II. Attalos’un annesi Apollonis. Bilindiği gibi, Asya’nın kralı unvanını taşıyan II. Attalos, ölen annesi Apollonis’i büyük bir kutsal alana defnetmiş ve yakınlardaki bir göle annesinin adını vermiştir. “Lacus Apolloniatis” isimli bu gölün Uluabat Gölü olduğu iddia edilmektedir. Bu nedenle, Apollonia isminin Eumenes ve Attalos’un anneleri Apollonia’nın adı ile ilintili olduğunu düşünenler vardır.

MÖ 1. yüzyıldan itibaren kentte zenginleşme gözlenir. Kent sikkelerine göre, bunda kerevit ticaretinin gelişmesi ve Tanrı Apollon’un önem kazanması belirleyici olmuştur.

Apollonia, liman kayıtlarına göre İmparatorluk Döneminde bir liman kentidir. Marmara Denizi’ne bağlantı doğrudan Susurluk Çayı üzerinden sağlanmaktadır. Efes’te bulunan bir yazıta göre, Apollonia’da imparatorluk adına liman vergisi toplamayla görevli bir procurator (müdür) bulunmaktadır.

Apollonia ad Rhyndacum, kent nekropolünün büyük bir bölümü ve Kız Ada, Gölyazı olarak bilinen modern yerleşimin dışında kalmayı başarabilmiştir. Kente ismini verdiği düşünülen Tanrı Apollon’un Tapınağı, ana karadan yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan Kız Ada üzerinde yer alır. Ada terk edildikten sonra herhangi bir yerleşime sahne olmamış, bundan dolayı içine girilemeyecek oranda bitki örtüsü ile kaplanmıştır.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X