Bursa’da 65 kavşağa yeşil dalga sistemi

Bursa trafiğinde 65 kavşakta yeşil dalga sistemi hayata geçirildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sadece 4 kavşakta yapılan tespitle yıllık 9 milyon lira tasarruf sağlandığının belirlendiğini, trafik akışının yoğun olduğu ana arterlerde y

Bursa’da 65 kavşağa yeşil dalga sistemi

Bursa’da sürücülerin trafik ışıklarında peşpeşe kırmızı ışığa yakalanmasını engellemek üzere kurulan yeşil dalga sistemi ile hem zaman hem de maddi tasarruf sağlanması planlanıyor.

Bursa Kentiçi Sinyalizasyon Sisteminde birbirleriyle koordineli çalışan 65 adet sinyalize kavşakta Yeşil Dalga Sistemi olduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa, en çok göç alan şehirlerin başında geliyor. Bununla birlikte trafiğe çıkan araç sayısı da her geçen gün artıyor. Yaptığımız yeni yatırımlara ilave olarak teknolojik imkanları da seferber ediyoruz. Yeşil dalga sistemini 65 kavşakta hayata geçirdik. Ankara Yolu’nda Kestel ilçesinde sadece 4 kavşakta yapılan araştırmada 6 kilometrelik güzergahta günlük 24 bin araç yılda 9 milyon lira tasarruf sağlayacak. Araçlar sabit hızda en fazla bir ışıkta bekleyecek. Araçların bekleme süresi azalacak. Bu güzergahta günde 80 bin aracın geçtiği belirlendi. Bu noktada yolculuk süresi yaklaşık 1,5 dakika azalırken, araç başına 30 kuruş yakıt tasarrufu sağlanacak” dedi. 

Yeşil dalga sistemi Türkiye’de, Bursa’nın yanısıra, Kocaeli, Denizli, Mersin, Erzincan, Diyarbakır, Kütahya, Samsun, İzmir, Antalya, Trabzon, Erzurum, Kütahya, Ordu, Tokat ve daha birçok ilde uygulanıyor. Yeni nesil kavşak kontrol cihazları ve GPS- GPRS modemler veya modüller gibi ek cihazlarla bu sistemler kurulmaya devam ediyor. 

Birbirini takip eden sinyalize kavşaklar, trafik akışının kent içi ana arterlerde yoğunlaştığı yerler ve araçların ağırlıklı olarak belli bir yönde hareket ettiği trafik düzenlerinde uygulanan yeşil dalga sisteminin faydaları ise şöyle:

“Dur-kalk sayısının azaltılmasıyla sürücülerin sabırsız ve kararsız davranışları en aza indirilerek kırmızı ışık ihlallerinin de önlenmesiyle, kaza sayısı ve trafik sıkışıklığı azalıyor. Yeşil dalga sistemi, araçların hızlarının kontrol altına alınmasını ve dengesiz hız profilinin ortadan kalkmasını sağlıyor. Trafiğin düzene girmesi ve koordinasyon sağlanmasıyla düzensiz kuyruk oluşumlarının ortadan kalkması, kavşak girişlerinde oluşan kuyrukların hemen hemen hep aynı miktarlarda ve yeşil ışık süresinde boşaltılabilecek seviyede olmaya başlaması sağlanıyor. Hava kirliliği ve gereksiz yakıt sarfiyatı azalıyor”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X