Bursa’da DEAŞ operasyonu: 4 gözaltı

Suriye’de savaştıktan sonra örgütsel faaliyetlerini Avrupa ülkelerinde sürdürmek için sahte pasaport ve kimliklerle bu ülkelere gitmeyi hedefleyen terör örgütü DEAŞ militanı 3 kişi ile onlara yardım eden bir kadın Bursa’da yakalandı. 

Bursa’da DEAŞ operasyonu: 4 gözaltı

Bülent CİVANOĞLU

Alınan bilgiye göre, Yabancı Terörist Savaşçıların (YTS) örgütsel faaliyetlerini Türkiye’de ve Avrupa ülkelerinde sürdürmelerinin engellenmesi çalışmaları kapsamında Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Suriye’de silahlı faaliyet gösteren bazı terör örgütü DEAŞ militanlarının yasa dışı yollarla Türkiye’ye girerek Bursa’ya geldiğini belirledi.

Polis, bu kişilerin sahte pasaport ile kimlik düzenledikten sonra örgütsel faaliyetlerine Avrupa ülkelerinde devam etmek amacıyla bu ülkelere gitmeyi planladıklarını ortaya çıkardı.

Bunun üzerine harekete geçen Terörle Mücadele Şubesi ekipleri Yıldırım ilçesindeki bir eve operasyon düzenledi. Ekipler operasyonda Tunus uyruklu Abu Ali kod adlı Rauf Ben M. (37), kız kardeşi Amma H. (31), Fas uyruklu Abu Nur kod adlı Mohammed O. (29) ve Tunus uyruklu Abu Hacer kod adlı Taha Ben A’yı (36) gözaltına aldı. Evde yapılan aramalarda sahte Portekiz ve İtalyan kimlikleri ile pasaportları ele geçirildi.

2013 yılından itibaren ülkelerinden Suriye’ye giden bu kişilerin örgüte ait kamplarda silahlı eğitim aldıkları, eğitimin ardından DEAŞ adına savaştıkları öğrenildi.

Şüphelilerden Mohammed O’nun Bursa’da tanıdıklarının olduğu, yasa dışı yollarla Avrupa’ya gitmeden önceki işlemlerini tamamlamak amacıyla bir süreliğine konaklama yapmak için buradaki tanıdıklarının yanına geldiği belirtildi. Zanlının aynı şekilde Avrupa’ya gitmeye çalışan Rauf Ben M. ile Taha Ben A’yı da Bursa’ya davet ettiği ve burada ev tuttukları belirlendi.

DEAŞ’lıların, internet üzerinden bağlantıya geçtikleri yurt dışındaki kişilere para karşılığında sahte Portekiz ve İtalyan kimlikleri ile pasaportları düzenlettirdikleri anlaşıldı.

Dubai’de yaşayan Amma H’nin bir avrupa ülkesinden gelen bu sahte pasaport ve kimlikleri Dubai’de teslim aldığı, turist olarak Türkiye’ye giriş yaparak bu pasaportları Bursa’da ağabeyi ve arkadaşlarına teslim ettiği öğrenildi.

Zanlıların kısa bir süre sonra bu pasaport ve kimliklerle Avrupa ülkelerine kaçmaya hazırlandıkları kaydedildi.

DEAŞ’lılardan Mohammed O’nun Suriye’de bulunduğu dönemde terör örgütü DEAŞ’ın sözde mahkemelerinde katiplik yaptığı ve bir dönem örgütteki sözde bir emirin şoförlüğünü yaptığı bildirildi.

Öte yandan örgüt mensuplarının Bursa ve Kilis illerinde bulunan Göç İdaresi müdürlüklerine kendilerini Suriyeli gibi tanıttıkları, sahte simlerle müracaatta bulundukları da ortaya çıktı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X