Bursa’da en çok hangi liseler tercih edildi?

Geçen yıl TEOG puanlarıyla yapılan tercihlerde öğrencilerin yüzde 56’sı Anadolu ve fen liselerini ilk sıralara yazdı. Bu yıl Bursa’da yapılan deneme kayıtlarında da tablo değişmedi.

Bursa’da en çok hangi liseler tercih edildi?

SEYİT GÜNDOĞAN

Liselere girişte yeni uygulanacak adrese dayalı kayıt sistemi ile yerleşecek öğrenciler hangi okulları tercih edebileceğini araştırırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sistemi test etmek için pilot il olarak seçtiği Bursa’da çarpıcı sonuçların ortaya çıktı.

4-8 Haziran tarihleri arasında tüm 8’inci sınıf öğrencilerinin okullarına giderek demo okul tercihinde bulunmasının ardından, İmam-Hatip tercihleri yüzde 5 oranında kaldı.

Sistemin işleyişini ortaya çıkarması beklenen pilot tercihlerinde İmam-Hatip oranının yüzde 5’te kalmasının ardından ardından, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu oldu. 

“İSTEMEDİKLERİ HALDE…”

Eğitim-İş Şube Başkanı Özkan Rona, Bursa’da yapılan pilot uygulamada ortaya çok çarpıcı veriler çıktığını vurgulayarak, “Uygulamaya 8. sınıftan mezun olan 40 bin 600 öğrencinin tamamına yakını katıldı.

Adrese dayalı kayıtlar için en az 2 tür okul seçilmesinin zorunlu olduğu pilot uygulamada bile öğrencilerin yalnızca yüzde 5’inin İmam-Hatip Lisesi tercihi yaptığı ortaya çıkmıştır. Bu oran 40 bin öğrencide 2 bin öğrenciyi denk geliyor. İmam Hatip Lisesi kontenjanlarının 6 bini geçtiği Bursa’da en az 4 bin öğrenci istemediği halde İmam-Hatip liselerine gitmek zorunda kalacak.

Öğrencilerin bu eğilimlerine rağmen Bursa’daki İmam-Hatip Lisesi kontenjanları yüzde 15’e, sınavla öğrenci alan İmam-Hatip Lisesi kontenjanları da yüzde 24’e kadar yükseltildi.

Eğer bu sistemin gerçek anlamda kimsenin istemediği okula yerleştirilmemesi vaadini karşılaması isteniyorsa, öğrencilerin istedikleri okullara yerleşebilmeleri için mevcut İmam-Hatip Liseleri’nin en az yüzde 60’ının Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmesi şarttır” diye konuştu. 

ÜLKE GENELİNDE DE FARKLI DEĞİL

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2017 yılında ülke genelinde TEOG puanlarıyla yapılan tercihlerde öğrencilerin ilk 3 tercihinde, yüzde 56’sının Anadolu ve fen liselerini, yüzde 33’ünün meslek Liselerini, yüzde 11’inin ise İmam-Hatip liselerini tercih ettikleri ortaya çıktı.

Bu yüzde 11’lik dilim içinde herhangi bir Anadolu Lisesi’ne yerleşmeye yeter puan alamayan öğrencilerin de Anadolu liselerine benzer program uygulayan İmam-Hatip liselerini tercih etmek durumunda kaldıkları gerçeğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X