Bursa’da lodos etkili olacak, zehirlenmelere dikkat

Bursagaz, Meteoroloji tarafından yapılan Marmara’daki lodos uyarısı nedeniyle bacalı cihaz kullanan doğalgaz abonelerini ve soba kullanan halkı uyardı.

Bursa’da lodos etkili olacak, zehirlenmelere dikkat

Cuma günü akşam saatlerinden sonra Marmara’nın batısından başlayarak etkisini arttıracak olan rüzgarın; Cumartesi ve Pazar günleri Marmara ve Kuzey Ege’de fırtına şeklinde esmesi beklendiği uyarısını yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklaması sonrasında Bursagaz, özellikle bacalı cihaz kullanan doğalgaz abonelerini ve soba kullanan halkı uyardı. Bursagaz açıklamasında, lodoslu havalarda bacalı cihazların kapatılması ve katı yakıtlı sobaların kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Güvenli doğalgaz kullanımına yönelik, tesisatlarda can ve mal güvenliğini tehdit eden unsurların önüne geçmek için Bursalıları dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyaran Bursagaz Kurumsal İletişim Yöneticisi Dilek Kiper, “Çevre dostu, ekonomik ve konforlu bir yakıt olan doğalgaz, kurallara uygun kullanıldığında en güvenli yakıttır. Diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi kurallara uyulmadığında ve bazı temel önlemler alınmadığında can ve mal güvenliğini tehdit edebilecek oluşumlar meydana gelebilmektedir.” dedi.

Yanlış seçilmiş ve çabuk deforme olan baca imalatları ve montajları nedeniyle her yıl birçok insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Kiper, yaşanılan olumsuzlukların; baca ve baca bağlantılarındaki uygunsuzluk nedeniyle baca gazlarının dış ortama atılamayıp iç ortama sızmasından ya da yakma cihazlarındaki bakımsızlık ve arızalardan kaynaklandığını vurguladı.

Cihazların bulunduğu yerlerde güvenlik için bırakılmış havalandırma menfezlerinin sürekli açık ve temiz tutulmasının, aynı zamanda bacalı cihaz kullanılan odalarda karbanmonoksit alarm cihazının bulundurulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kiper, sözlerine şöyle devam etti; “Lodosun etkili olduğu günlerde ani hava ısınmasından dolayı bacalar daha az çeker. Böyle havalarda daha önce temizliği yapılmamış, tıkalı cihaz bacaları ile periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazlar karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabilir. Şiddetli rüzgarın etkili olduğu dönemlerde bacalı cihazların mümkünse kullanılmaması ve yanan sobaların da söndürülmesi alınması gereken öncelikli önlemlerdir.”

Lodoslu havalarda meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerinin, çoğunlukla kaçak bağlantı yapılan yerlerde yaşandığına vurgu yapan Kiper, doğalgaz projelerinin sadece yetkili iç tesisat firmalarına yaptırılmasını gerektiğine değindi.

Doğalgaz tesisatlarına hiçbir şekilde müdahale edilmemesi konusunda halkı uyaran Kiper, “Bu tür dönemlerde hiçbir şekilde bir olumsuzlukla karşılaşmak istemeyiz. Ancak müşterilerimiz daire içlerinde doğalgaz ile ilgili her hangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında 7 gün 24 saat hizmet veren 187 nolu Doğalgaz Acil telefon hattını arayabilirler” dedi. Kiper üzücü olayların yaşanmamasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X