Bursa’da öğrencilerin yüzde 95’i yerleşti

Liseye geçişte açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre Bursa’da tercihte bulunan öğrencilerin yüzde 95.60’ı tercih yaptığı okula yerleşti.

Bursa’da öğrencilerin yüzde 95’i yerleşti

DERYA DEMİR PINAR

Sınavla öğrenci alan okullarda boş kontenjan kalmazken 5 bin civarında öğrenci herhangi bir tercihte bulunmadı.

Liseye gitmek için hazırlanan öğrencilerin merakla beklediği LGS yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçlarına göre, merkezi sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liseleri ülke genelinde yüzde 100 doldu. Geçen yıl mesleki ve teknik Anadolu liselerinin 19 bin 140 olan kontenjanı, bu yıl 24 bin 360’a çıkarıldı.

Bununla birlikte okullardaki yüzde 74 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 24’lük artışla yüzde 98’e yükseldi. Öte yandan sınavsız yerleştirmenin birinci adımında öğrencilerin yüzde 91’i ilk üç tercihinden birine yerleşti. Bu öğrencilerden birinci tercihine yerleşenlerin oranı yüzde 52 oldu.

Yani sınavsız yerleşen öğrencilerin yarısından fazlası birinci tercihine yerleşme imkanı buldu. Anadolu liselerine  yerleşen öğrencilerin yüzde 58’i, Anadolu imam hatip liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 52’si ve Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin de yüzde 41’i birinci tercihindeki bir okula yerleşti.

PROJE OKULLARINDA KONTENJAN DOLDU…

Liseye geçişte yerleştirme sonuçlarında Bursa’da yüzde 95.60’lık bir yerleştirme oranı gerçekleşti. Bu oran geçen yıl yüzde 92 olarak gerçekleşmişti. Sınavla öğrenci alan okullar için Bursa’da 41 bin 901 adet 8’nci sınıf öğrencisinin 37 bin 539’u’nun girdiği sınav sonucuna göre tercihte bulunan öğrencilerin 5 bin 400’ü yerleşti. Yani Bursa’da sınavla öğrenci alan okullarda kontenjanın tamamı doldu. Öte yandan mahalli yerleştirmelere göre öğrenci alan okullarda da doluluk oranı yüzde 90’ların üzerinde olurken, 5 bin civarında öğrenci herhangi bir tercihte bulunmadı.  Bursa’da geçen yıl 4 bin 500 olan sınavla öğrenci alan okullardaki kontenjan bu sene 900 artırılarak 5 bin 400’e yükseltildi. 

SİSTEM YANLIŞ…

Oranları değerlendiren Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, “Uygulamaya göre sınava giren öğrencilerin yüzde 10’u sınavla, kalan yüzde 90’lık kısmı adrese dayalı sisteme göre yerleştiriliyor. Bu, sınavla yerleşemeyen yüzde 90’lık öğrencinin mağdur olması demektir. Bu nedenle bu sistem doğru bir sistem değil. Sistemin doğru ve hakkaniyetli olabilmesi için tüm öğrencilerin sınav puanına göre yerleştirilmesi gerekir. Bursa’da kontenjanın tamamının dolmaması ise öğrencilerin bir kısmının gidecek türde okul bulamamasından kaynaklanıyor” diye konuştu. 

NAKİL SÜRECİ BAŞLIYOR

Yerleştirmeye esas birinci nakil tercih başvuruları, 29 Temmuz-2 Ağustos’ta yapılacak ve sonuçlar 5 Ağustos’ta açıklanacak. Başvuruları 5-8 Ağustos’ta gerçekleştirilecek ikinci nakil tercihlerinin sonuçları ise 10 Ağustos’ta belli olacak. Boş kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları, 19-23 Ağustos’ta alınacak. Yatılılık başvuruları, 26-29 Ağustos’ta yapılacak. Nakil komisyonlarının yerleştirmeleri 6 Eylül itibarıyla tamamlanacak ve yeni eğitim öğretim yılı 9 Eylül’de başlayacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X