Bursa’da tarihi eylem

Binlerce Bursalı Setbaşı’dan Atatürk Anıtı’na yürüyerek DOSAB’ın yapmak istediği termik santrale izin vermeyeceğini gösterdi.

Bursa’da tarihi eylem

Aykut Güngör

 

100’ün üzerinde sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu DOSAB Termik Santrali’ne Hayır platformu üyelerinin düzenlediği yürüyüşte Bursalılara kimsenin zehir solutmaya hakkı olmadığı vurgulandı. Kurdun bile komşusunu yemediğini söyleyen Platform Sözcüsü Doğader Başkanı Murat Demir, kentin onlarca sorunu olmasına karşın DOSAB’ın bunu yapmak istediği Termik Santral’le geride bıraktığını belirterek, DOSAB yönetimi termik  santral ile Bursa’yı zehirlerken hemşehrilerinin yüzüne nasıl bakacak. Bizler 4 aydır uyuyamıyoruz. Günde bin 200 ton kömür yakılacak bir santral 100 bin kişinin yaşadığı mahallelerin ortasına kurmak nasıl bir vicdansızlıktır. DOSAB’ın 1 yılda yakacağı kömür, Bursa’nın 1 yılda yaktığı kömürün 10 katından fazladır. Bu kadar kömürün gazı, külü nereye gidecek.  5 tane iş adamı üretim maliyetini düşürecek 3 milyonu zehirleyip hasta etmelerine asla izin vermeyeceğiz. Bacadan çıkan atıklardan oluşacak asit yağmurlarından sadece Bursa değil, çevre ilçe ve kentlerde etkilenecektir” diye konuştu. 

 

VİCDAN VE AHLAK SAHİBİ İZİN VERMEZ

DOSAB’ın patronlarının sadece daha fazla kar etmeyi düşündüğünü, kendilerinin ise yaşamak için bu mücadeleyi verdiklerine dikkat çeken Demir, termik santralin sadece Demirtaş ve Panayır mahallelerinin değil bütün Bursa’nın sorunu olduğunu vurguladı. Vicdan ve ahlak sahibi hiç kimsenin bu santralin yapımına ve çalışmasına izin vermeyeceğini dile getiren Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı, Osmangazi Belediye Başkanı ve milletvekillerinin taraflarını artık halka ilan etmesini istedi. Yerel yönetici ve milletvekillerinin, oy istedikleri halktan yana mı yoksa iş adamından yana mı olduğunu seçim öncesinde ilan etmesini isteyen Demir, santral kurulduğu zaman nefes alamıyoruz diye çırpınmak istemedikleri için bu mücadeleyi verdiklerini  anlattı. 

SANTRALE SONUNA KADAR HAYIR

Yer altı sularının kirlenmemesi, topraklarının zehirlenmemesi, çocukların da hasta olmaması için bu santrale hayır dediklerini ifade den Demir, DOSAB termik santralinin cinayet olduğunu kaydetti. Para ve rantın yanında değil halk ile birlikte geleceklerinin zehirlenmesine izin vermeyeceklerini anlatan Demir, Bursa’nın doğasını da havasını da DOSAB’ın 3-5 yöneticisine kirlettirmeyeceklerini vurguladı. 

YOĞUNLUKTAN TRAFİK KAPANDI

Yürüyüşe katılanların yoğunluğu nedeni ile Setbaşı ve Atatürk Caddesi bir süre trafiğe kapanırken, araç sürücüleri de eyleme korna çalarak destek verdi.  Yürüyüş sırasında “DOSAB’da termiğe inat, yaşasın hayat.  Termiğe inat, yaşasın hayat. Termik yapma boşuna, yıkacağız başına.  Ölüm bacası istemiyoruz. Kanser olmak istemiyoruz. Bursalı uyuma sağlığına sahip çık. Bursa uyuma geleceğine sahip çık.  Bursa uyuma ovana sahip çık. DOSAB şaşırma sabrımızı taşırma” şeklinde sloganlar atıldı. Doğader, Mazlumder, HDP, Büyük Birlik Partisi, Tmmob, Baro, ÇHD, ÇGD gibi toplumun her tarafından STO’lar ve siyasi partiler destek verirken, Başta dağ ilçeleri olmak üzere Bursa’nın tüm ilçelerinden protesto yürüyüşüne katılım oldu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X