Bursa’daki orman yangını kontrol altına alındı

Bursa’nın Mudanya ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, Çağrışan mevkisinde tamamen, Bademli mevkisinde ise kısmen kontrol altına alındı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

Bursa’daki orman yangını kontrol altına alındı

Alınan bilgiye göre, Bursa-Mudanya karayolu Çağrışan mevkisindeki çamlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. 

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki tüm ekipler ile helikopter, iş makineleri ve arazözler bölgeye sevk edildi. Büyükşehir Belediyesine ait çok sayıda itfaiye aracı da bölgeye gönderildi. Çevre illerden gelen destek ile birlikte yangına havadan 6 helikopter ve bir uçakla müdahale ediliyor. 

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Bursa-Mudanya karayolunun sağ tarafında başlayan yangın, yolun sol tarafına da sıçradı. 

Ekipler, yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf ederken, bazı villaların sakinleri yangına kendi imkanlarıyla kovalarla su taşıyarak müdahale etmeye çalışıyor. 

Çağrışan ve Bademli mahallelerinde bazı siteler tedbiren boşaltılırken, bazı villaların çatıları ve bahçeleri yangından zarar gördü. Bursa-Mudanya karayolu çift yönlü trafiğe kapatıldı.

11_3_2_16152367_110820181406250000_14_5_20180811000000_aa-picture-20180811-16152364-json-(copy).jpg

Bu arada, Bursa-Mudanya karayolunda yangının sürdüğü noktalara yakın olan vatandaşlar görevliler tarafından güvenlik gerekçesiyle uzaklaştırılıyor. 

Öte yandan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekiplerini bizzat koordine ediyor.

“Rüzgar şiddetli olduğu için kozalak atma durumu var”

Bursa Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangının öğle saatlerinde başladığını hatırlattı.

Yangının çıkış nedeninin henüz belli olmadığını belirten Küçük, “Bu rüzgarda en küçük bir ateş, mangal ateşi, köylülerin yaktığı herhangi bir ateş büyüyebilir. O ihtimal var, değerlendiriyoruz.” diye konuştu.

Küçük, Çağrışan mevkisinde yangının kontrol altına alındığını, Bademli’deki yangının da birkaç saat içinde kontrol altına alınacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Yangına 6 helikopter, bir uçak, yüzlerce arazöz ile müdahale ediliyor. Neden bu kadar araçla müdahale ediyoruz? Çünkü rüzgar şiddetli, aniden başka bir yerde çıkıyor. Şu anda kontrol altına alındı diyebilirim. Birkaç saat içinde duruma hakim olmuş olacağız. En büyük yoğunluğumuzu evlerin bulunduğu alana verdik, bu yönde çalışıyoruz. Şu ana kadar kişilere ait can ve mal kaybı yok. Rüzgardan dolayı çalışmaları artırarak devam ettiriyoruz. Çevre illerden yardım ekipleri aldık. Orman Bölge Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesinin bütün araçları burada. Karayollarının dozerleri, kepçeleri, DSİ’nin araçları burada. Sivil savunma birlikleri, yerleşim alanlarında halkın can güvenliğini temin, onlara nezaret etmek için buradalar. Güvenlik ekipleri, jandarma ve emniyet görevde. Çalışmalar devam ediyor.”

aw466242_01.jpg

Vali Küçük, yangının aynı anda farklı noktalarda başladığı iddialarına da değinerek, “Bu, doğru değil. Rüzgar şiddetli olduğu için kozalak atma ve 50 metre ileriden yangın çıkma durumu var. Bu, tamamen rüzgarla ilgili bir hadise. Rüzgar taşıyor, 50 metre ileride yeniden başlıyor.” dedi.

yangin-04-001.jpg

Alinur Aktaş, yetkililerden bilgi aldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. 

alinur-aktas-yangin-bolgesinde.png

Aktaş, yangın söndürme çalışmalarına herkesin büyük bir gayret ve heyecanla katıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Şu an itibarıyla Göynüklü-Çağrışan tarafında olaya müdahale edildi tamamen. Ara ara yanmalar var. Bunlara da tamamen müdahale edilip sıfırlanmaya çalışılacak. Bademli tarafında biraz sıkıntı var. Burada emniyet şeridi oluşturularak mümkün olduğunca yerleşim yerlerine geçmemesi sağlanmaya çalışılıyor. Yol araç trafiğine kapatıldı. Takdir edersiniz ki su tankerlerinin ve diğer araçların rahat ulaşımıyla ilgili yapılmak zorundaydı. Herkese anlayışı için teşekkür ediyoruz.”

Yangın villalara sıçradı
bursada-orman-yangini-7-_5660_dhaphoto1.jpg

Yangın, rüzgarın etkisi ile yayıldı. Alevler, Bademli Mahallesi’ndeki 2 villaya sıçradı.

Villaların çatılarının yandığı görüldü. Alevlere ekipler ve vatandaşlar müdahale ederken, diğer konutlarda oturanlar ise evlerini boşalttı.

Vali, yangın bölgesini havadan inceledi

Bursa Valisi İzzettin Küçük, orman yangının yaşandığı Mudanya’da yapılan çalışmalar hakkında yerinde bilgi aldıktan sonra Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın ile helikoptere binip havadan incelemelerde bulundu.

Yalçın Akın’dan bilgi alan Vali Küçük daha sonra Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nde basın açıklaması yaptı. Sıcak havalardan dolayı bir cam parçasının dahi yangın çıkartabileceğini söyleyen Vali Küçük, yangının, yol kenarında başlaması nedeni ile atılan bir izmaritin neden olduğunu düşündüklerini söyledi. Kesin çıkış nedeninin yapılacak incelemelerden sonra netleşeceğini ifade eden Vali İzzettin Küçük, 12.30 sıralarında başlayan yangının kontrol altına alındığını söyledi. Müdahalelerde önceliklerinin yaşam alanlarının bulunduğu bölgeler olduğunun altını çizen Küçük, iki evin küçük çaplı çatısına zarar verdiğini belirtirken, bunun dışında can ve mal kaybının olmadığını sözlerine ekledi.

Mudanya yolu üzerindeki Çamlıca evlerinde devam eden yangının söndürme çalışmaları da sürüyor. Yazılı basın açıklaması yapan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili olarak geniş kapsamlı soruşturma başlattıklarını duyurdu.

“Şu an her şey kontrol altında”

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangına 6 helikopter, 1 uçak, 11 dozer, 2 eskontör, 1 kepçe, 15 arazöz, 7 ilk müdahale aracı, 6 ve 12 tonluk 12 su tankeriyle müdahale ettiklerini belirtti.

Akın, kendileri dışında Bursa Büyükşehir Belediyesi, Karayolları ve DSİ gibi çok sayıda kurumdan ekiplerin de çalışmalara katıldığını belirterek, “Arkadaşlarımız çok cesurca mücadele ettiler. 15-20 hektarlık alanda etkili olan yangın tamamen kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarımız gün batımına kadar devam edecek.” diye konuştu. 

Yangında can kaybı yaşanmadığını vurgulayan Yalçın Akın, şunları kaydetti:

“Rüzgar çok etkiliydi. Yunanistan’dakine dönmeden etkili mücadelemiz ile büyümesini önledik. Özellikle yerleşim alanlarına doğru sıçrayınca, o bölgede yoğun önlem aldık. Sadece bir evin çatısı zarar gördü. Onun dışında tarım alanlarında zarar meydana geldi. Bazı zeytinlikler yandı. Şu an her şey kontrol altında.”

Soruşturma başlatıldı

Öte yandan, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Mudanya ilçesi Göynüklü ve Çağrışan mevkisinde çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlattı.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, “Bursa ili Mudanya ilçesi Göynüklü ve Çağrışan mevkisinde çıkan orman yangınıyla ilgili olarak soruşturma başlatılmış olup, yangının çıkış sebebine ilişkin çok yönlü araştırma ve inceleme devam etmektedir.” ifadesine yer verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X