Bursalı ressam Süleyman Çete eserleriyle yaşıyor

Bursa’da yaşayan ve iki yıl önce hayata veda eden ressam Süleyman Çete’nin eserleri Bursa Güzel Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu. Ressamın eşi Sevda Çete, ‘Bu, bir saygı duruşu sergisi. Eşim, eserleriyle yaşıyor’ dedi.

Bursalı ressam Süleyman Çete eserleriyle yaşıyor

Dilek Atlı

Bursa Güzel Sanatlar Galerisi, Bursa’da yaşamış ressamlardan Süleyman Çete’nin yağlı boya çalışmalarını sanat tutkunlarıyla buluşturuyor. Ünlü ressama saygı duruşu niteliği taşıyan sergi, 2015 yılında hayata veda eden ressam Süleyman Çete’nin ölümünden sonra açılan ilk sergi olma özelliğini taşıyor.

Süleyman Çete’nin vasiyeti üzerine eserlerini sanatseverlerle buluşturmak için kollarını sıvayan Sevda Çete, ‘Bursa’nın Türkiye’ye açılan sanat insanlarından biri olan eşimin eserlerini sergilerle yaşatıyoruz. Onun vasiyeti üzerine adına sergiler açmaya, onun eserlerini sanatseverlerle buluşturmaya devam edeceğiz’ dedi.

kadibn.jpg

FARKLI BİR SERGİ…

2000 yılından 2015’e kadar Beşevler’deki atölyesinde yaptığı eserlerin bir kısmının yer aldığı sergide, toplam 66 yağlı boya çalışma yer alıyor. Lekeleme tekniği kullanılarak ortaya konulan eserler arasında soyut çalışmalar da dikkat çekiyor. Sıcak tonda renklerin hâkim olduğu eserler, doğadan ilham alınarak çalışılmış.

vil.jpg

Eşinin çalışmalarının sanat eleştirmenleri tarafından övgü ile ele alındığını hatırlatan Sevda Çete, ‘Bursa’nın eski mahalleleri, doğası, Cumalıkızık, Gölyazı gibi çevre bölgeleri Süleyman Çete resimlerine konu oldu. Sıcak renklere eşlik eden mavilerse denizden ilham alınarak eklendi. Onun doğa tutkusu resimlerine yansıdı’ diye konuştu.

Fırça darbeleri ile lekesel çalışma tekniğinin uygulandığı eserlerin bu bakımdan farklılık taşıdığına değinen Sevda Çete, ‘4 Nisan 2015’te onu kaybettik. 2000 yılında resim ve sanat tarihi öğretmenliğinden emekli olunca kendini resme adadı. Türkiye’de birçok kişisel ve karma sergiye imza attı. Vefatından sonraki bu ilk sergi, benim için çok anlamlı. Emek ve hatıralar var’ diye konuştu. 

2018 yılı içerisinde Eylül ayının ikinci haftası Bodrum Yalıkavak’ta, 22 Ekim’de Tayyare Kültür Merkezi’nde, 7 Aralık’ta ise Nilüfer Konak Kültür Merkezi’nde sergiler açacaklarını söyleyen Çete, ‘Sanatseverleri sergilerimizi ziyaret etmeye bekliyoruz’ dedi.

Sergi, Heykel’deki Bursa Güzel Sanatlar Galerisi’nde 3 Mart Cumartesi gününe kadar gezilebilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X