Bursalı vekillerin TBMM karnesi

Türkiye yeni bir seçim sürecine girdi. Milletvekilliği için adaylık süreci de başladı.

Bursalı vekillerin TBMM karnesi

DERYA DEMİR

Bursa’da özellikle mevcut milletvekillerinden büyük çoğunluğu yeniden aday olmanın hesaplarını yaparken, 2015 yılındaki seçimlerden bugüne kadar, meclis çalışmalarında ilginç istatistikler göze çarpıyor. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 2 aylık bir süreç kaldı. Yaklaşık 4 yıldır Bursa’yı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) temsil eden milletvekillerinin büyük çoğunluğu yeniden aday olabilmenin hesaplarını yapıyor.

Aday adaylık sürecinin ardından kimlerin aday olacağına ise siyasi partilerin ilgili kurulları karar verecek. Ancak mevcut milletvekillerinin yeniden aday olabilmesinde ki en etkin kriterlerden biri olan meclis çalışma sürecindeki performansları da bir hayli ilginç istatistikler barındırıyor.

EN ÇOK SORU CEYHUN İRGİL’DEN

Bursa’yı temsil eden AK Parti’den 11, CHP’den 5 MHP’den ise 2 milletvekili bulunuyor. 18 Bursa Milletvekili yaklaşık 4 yıl boyunca Ankara’da Bursalı vatandaşları temsil ederken, TBMM koltuklarınının Bursa’daki temsilcilerinin büyük çoğunluğunu oluşturan AK Parti Milletvekilleri dönem boyunca meclise sözlü ya da yazılı soru önergesi sunmadı. 

CHP vekilleri ise dönem boyunca meclise 490 yazılı ya da sözlü soru önergesi sunarken, MHP’den ise 11 soru geldi. Soru önergelerinin Bursa’daki rekortmeni ise 257 soru ile CHP’li vekil Ceyhun İrgil oldu. İrgil’i, 77 sayısı ile CHP’li vekil Orhan Sarıbal ile 58 rakamı ile Erkan Aydın takip etti.

EN AZ SÖZÜ OSMAN MESTEN ALDI

Bursa’nın TBMM’deki güçlü tarafı AK Partili vekillerin tümünün konuşma sayısı 315 olarak tutanaklara geçti. Bursa’yı temsil eden AK Partili vekillerden 109 konuşma ile Zekeriya Birkan en çok söz alan isim olurken, 5 defa kürsüye çıkan Osman Mesten ise en az konuşan isim oldu.

CHP kanadında ise vekillerin toplam söz alma sayısı 934 olarak dikkat çekiyor. 5 vekilden en çok söz alan isim 222 konuşma ile Erkan Aydın olurken, 131 defa kürsüde yerini alan Orhan Sarıbal en az konuşan vekil oldu.

MHP’yi temsil eden iki vekil ise 4 yıl boyunca 81 defa konuştu. 81 konuşmanın 72’si ise Kadir Koçdemir’e ait.

HİÇBİR VEKİLİN SORUŞTURMADA İMZASI YOK

Ankara’daki temsilciler olan 18 vekilin hiçbirinin dönem boyunca soruşturma önergelerinde imzası yer almadı. En çok kanun teklifinde bulunan vekil 40 sayısı ile CHP’den Ceyhun İrgil olurken, AK Parti’den sadece Hüseyin Şahin ve MHP’den Kadir Koçdemir bu süre zarfı boyunca 1 defa ilk imza sahibi olduğu kanun teklifinde bulundu.

Meclis araştırma önegerlerinde CHP’li vekillerin 3 bin 720 imzası bulunurken, en fazla imzayı atan isim 1004 imza ile Orhan Sarıbal oldu. AK Parti’nin 13, MHP’nin ise 176 imzası meclis araştırma önergesinde bulunuyor. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X