Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’nın dünyası: 146 milletten 218 bin göçmeni konuk ediyoruz

Aynen… Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu’nun söylediği gibi, Bursa kurulduğu günden itibaren tarih boyu göç alan bir kent.

Yine…

Kendisi de Bursalı olan, bu kentte doğup büyüyen Kadıoğlu bir noktaya daha dikkat çekiyor:

1.-yazi-icin-goc-idaresi-genel-mudurlugua-uyum-ve-iletisim-daire-baskani-aydin-keskin-kadoglu,-mahalle-bulusmalri-iftari.jpg“Bursa’nın uygarlıklar beşiği olmasında, aldığı göçlerin, ev sahipliği yaptığı göçmenlerin de büyük katkısı var.”

Konu önemli…

Özellikle, son dönemde Suriyeli göçmenler nedeniyle çokça tartışılan göç ve uyum konusunda Göç İdaresi Genel Müdürlüğü önemli bir adım attı ve illerde Mahalle Buluşmaları adı altında göçmenlerle yerel halkı bir araya getiren iftarlar düzenledi.

İşte…

O iftarların beşincisi Bursa’da gerçekleşti. Göç İdaresi Uyum ve İletişim Daire Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu da bize göre önemli mesajını bu buluşmada verdi:

“Bu topraklarda büyümüş, ekmeğini yiyip suyunu içmiş biri olarak Bursa halkının misafirperverliğini, merhamet duygusunu, komşusu açken tok yatamayacak kadar vicdan sahibi olduğunu en iyi bilenlerdenim.”

Bu noktada…

“Bursa evladı olarak gurur duyduğunu” vurguladı ve çarpıcı rakamlar verdi:

“Bursa’da bugün 146 milletten 218 bin yabancıya ev sahipliği yapıyoruz.”

Göçmen dağılımını da açtı:

“218 binin 170 bini Suriyeli, yaklaşık 1000 Irak Türkmeni ve çeşitli uyruklardan 47 bin ikamet izinli yabancı bulunuyor.”

Bu noktada…

Başlangıçta Bursa’nın birkaç mahallesinde yoğunlaşan ve bu nedenle de gettolaşma görüntüsü verseler, astıkları kendi tabelalarıyla zaman zaman tepki çekseler de, özellikle son dönemde Bursa halkıyla-Suriyeli göçmen uyumu büyük ölçüde sağlandı, kriz de aşıldı.

Kuşkusuz bunda devlet adına organizasyonu üstlenen Göç İdaresi’nin önemli çalışmaları ve planlamaları etkili oldu, yardım dernekleri sosyal yaşamı onardı.

Hatta…

Gelinen noktayı da Kadıoğlu gözler önüne serdi:

“218 bin yabancı misafirimiz Bursa halkıyla beraber uyum içinde yaşarken, ekonomiye, sanayi ve turizme de destek veriyorlar, hizmet ediyorlar.”

 

Suriye Türkmenleri teşekkür etti

 

2.-yazi-icin-goc-idaresi-aydin-keskin-kadioglu,-buyuksehir-baskanvekili-halide-serpil-sahin,-suriye-turkmenleri-muhammed-vecih-cuma.jpgUyum amaçlı iftarda konuşma yapanlardan biri de Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Muhammed Vecih Cuma’ydı.

“Türkiye bize kucak açtı” diye başladığı sözlerini şöyle bitirdi:

“Büyük medeniyet sahibi Türkiye bizleri çok güzel ağırladı. Suriyeliler olarak Türkiye devletinin sağladığı güvenlik şemsiyesi altında yaşıyoruz.”

İftarda…

Ülkemizdeki yabancı konukların başarı öyküleri anlatılırken, Göç Uzmanı Mustafa Salihpaşaoğlu da “Doğru Bilinen Yanlışlar” sunumuyla pek çok konuya açıklık getirdi.

 

Göçle geldi, sanayici oldu: Bursa’da üretip Ortadoğu’ya ihraç ediyor

 

3.-yazi-icin-goc-idaresi-genel-mudurlugu-iftari-ve-bursadaki-suriyeli-sanayiciler.jpgMahalle Buluşmaları adıyla düzenlenen iftara, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu’nun yanı sıra Büyükşehir Başkanvekili Halide Serpil Şahin, İl Göç İdaresi Müdürü İsmail Fatih Tüzen, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği İstanbul Ofisi Sorumlusu İpek Miscioğlu Kuruüzüm, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Muhammed Vecih Cuma, akademisyenler ve muhtarlar da katıldı.

İftar sonrası…

Halep’ten göç eden işadamı Abdulrahman Olabi’nin sahibi olduğu ve Bursa’da üretip Ortadoğu’ya ihracat yapan tekstil fabrikası ziyaret edildi.

Benzer şekilde…

Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan Suriyeli göçmenlere ait fabrika ve atölye sayısının giderek arttığı da dile getirildi.

Heyet daha sonra da,

Bursa’da yaşayan Suriye uyruklu Vahid Abdulgani’nin evindeki sahur yemeğine konuk oldu.

 

İnegöllü mobilyacılar Bakan’la görüştü

 

4.-yazi-icin-mufit-aydin-ve-inegollu-mobilyacilar-ticaret-bakani-ruhsar-pekcan.jpgTalep… İnegöllü mobilyacılardan geldi, organizasyonu da AK Parti Bursa Milletvekili Müfit Aydın üstlendi.

Geçtiğimiz hafta Köln’de mobilya ihracat merkezi projesiyle Ankara’da bazı ziyaretler yapan İnhegöllü mobilyacılar dün de Bursa Milletvekili Müfit Aydın’la birlikte Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’la bir araya geldiler.

Görüşmede…

Avrupa’nın göbeğine açacakları ihracat merkezi için destek istediler.

 

Beşir Derneği’nden farklı bir ‘sıcak çorba’ projesi: Bir kap, bir kalp

 

5.-yazi-icin-besir-dernegi-marmara-bolge-muduru-suat-sogut-ve-besir-dernegi-nilufer-sube-baskani-muttalip-varol.jpgCem Kutlu 2 yıl önce rahmetli olana kadar zaman zaman uğrar, Beşir Derneği’nin projeleri ve yardım çalışmalarını konuşurduk. Vefatıyla bağımız kesildi, ama gördük ki Beşir Derneği de yeni bir yapılanmaya girmiş.

Örneğin…

Türkiye’de 12 bölge müdürlüğü oluşturulmuş. Bursa merkez olarak Balıkesir, Yalova, Çanakkale, Bilecik, Eskişehir, Kütahya’nın bağlı olduğu Marmara Bölge Müdürlüğü görevine Suat Söğüt getirilmiş.

Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik, İnegöl ve Mustafakemalpaşa şubeleri oluşturulmuş.

Ziyaretimize…

Beşir Derneği Marmara Bölge Müdürü Suat Söğüt ve Nilüfer Şube Başkanı Muttalip Varol birlikte geldiler.Yardımları konuşurken bir proje ilgimizi çekti: Bir kap, bir kalp.

Aslında…

Bu bir sıcak çorba projesi. Bağışçılar Beşir Derneği internet sitesine girip, kaç kişiye çorba ikram etmek istediklerini beyan ediyorlar. Görevliler de bildirilen adrese gidip pişirilmiş çorbaları alıyor ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor.

Bu yolla…

Geçen yıl 104 bin kişiye ulaşılmış, bu ramazan 175 bin çorba hedefleniyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X