İhsan Aydın
İhsan Aydın

BUSKİ’den dev tasarruf

Türkiye enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya dönük adımlar hızlandı.

Son dönem yerli kömürle elektrik üretimini artırıcı düzenlemeler teşvik ediliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın her fırsatta yerli kömürü önceleyen açıklamaları dikkat çekiyor.

Türkiye’de son yıllarda güneş enerjisi tarlaları da çoğaldı.

Devlet, gerek Avrupa Birliği gerekse yerel kaynaklardan bu tür projelere muazzam teşvikler sağlıyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun IPARD’ı ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın hibelerinden kentimizde de faydalanan yatırımcılar var.

Yine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hidroelektrik santral ve baraj projelerinin de son dönem arttığını görüyoruz.

Merkezi hükümetin enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı adımları sürerken bir yandan da yerel yönetimlerin yenilenebilir enerji türleri üzerine irili ufaklı yatırımlar dikkat çekiyor.

Bunlardan en dikkat çekeni Bursa’da yapılanlar.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yenilenebilir enerji santralleri yapımı konusunda BUSKİ’yi cesaretlendirdiğini ve desteklediğini biliyoruz.

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü’nün yenilebilir enerji yatırımlarını zaman zaman sütunlarımıza taşıyoruz.

Artık projelerde verim alınmaya başlandı.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, kurumun HES, RES ve GES projelerinden elde ettiği elektriğin kurumun enerji giderinin neredeyse yarıdan fazlasını karşılar hale geldiğini açıkladı.

Dobruca ve Çekirge’deki su depoları çıkışlarına monte edilen hidroelektrik santrallerden ve arıtma tesislerine kurulan güneş enerji santrallerinden şimdiye dek 13 milyon TL’lik elektrik enerjisi üretildiğini kaydetti.

BUSKİ’nin bir yıllık enerji giderinin 20 milyon TL civarında olduğunu belirten Genel Müdür Çetinavcı, kendi kurdukları tesislerde üretilen elektrikle bu giderin yarıdan fazlasını karşılamaya başladıklarını söyledi.

Çetinavcı’nın “Eskiden şöyle bir söz vardı. Su akar Türk bakar. Artık biz suyun akışını seyretmiyor, onun gücünü kinetik enerjiye dönüştürerek değerlendiriyoruz. Ülke genelinde DSİ bu yatırımları yapıyor. Biz de tükettiğimiz elektriği kendimiz üretmeye çalışıyoruz” sözlerinin altını çizdik.

Yine Çetinavcı’nın verdiği bilgiye göre; BUSKİ, Mudanya’da Tepedevrent, yeni hastane civarında yeni bir rüzgar enerji santrali kuruyor. Montaj çalışması tamamlanmış. Yakında burada da rüzgardan elektrik üretimi başlayacak.

Keza daha evvel yine bu sütunlardan duyurmuştuk.

Doğancı Barajı havzasında yüzer dubalar üzerine güneş enerji panelleri yerleştirilecek. Bunun da ihale aşamasında olduğunu öğrendik.

Bunlar akıllı ve kısa vadede geri dönüşü mümkün projeler.

Türkiye için Bursa’daki bu yatırımlar sembolik gözükebilir ama topluma vereceği moral ve elde edilecek tasarruf önemli.

Öyle tahmin ediyoruz ki, yatırımlar BUSKİ’nin tüm elektrik giderini karşılar hale geldiğinde bunun su faturalarına indirim anlamında olumlu yansıması gündeme gelecektir.

Keşke bu tür yatırımlarımızın sayısı çoğalsa.

Başka kurumlarımızın ve özel sektörün bu yöndeki çabaları da yoğunlaşsa.

Çünkü; yeni yüzyıl, ülkelerin enerjiye ulaşımının zorlaşacağı bir asır olarak karşımızda duruyor.

 

Test üretimi başladı

 

Söz BUSKİ’den açılmışken, kurumun Kestel Gözede’de yapımını tamamladığı Su Dolum Tesisleri’nde test üretimine geçildi.

Müjdeyi BUSKİ Genel Müdürü Çetinavcı verdi.

Tesis, BUSKİ’nin büyük ortak olduğu Büyükşehir Belediyesi’nin bir başka şirketi olan Jeotermal AŞ. tarafından işletilecek.

Çetinavcı, Buna rağmen, ‘Bursa’da su çeşmeden içilir’ sloganını kullanmaya devam edeceklerini, bunun Bursa ve ülke için ekonomik getirisi olan yatırım olduğunun altını çizdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X