Büyük suçlama: Utanç verici

Haftanın ilk günü Helsinki’de gerçekleşen Trump-Putin görüşmesi çoğumuz için bir fotoğraf karesinden ibaretti. Oysa bu görüşme hem iki liderin ülkelerinde hem de dünya siyasetini takip eden çevrelerde büyük yankı uyandırdı.

Büyük suçlama: Utanç verici

Olay Gazetesi Genel Yayın Müdürü Engin Özpınar bugünkü yazısında Trump-Putin görüşmesinden sonra yaşananlarla ilgili çarpıcı bilgiler aktarıyor. Özpınar görüşmenin galibinin Putin olduğunu vurguladığı yazısında Trump’un ise ABD’de vatan hainliğine varan suçlamalarla karşı karşıya kaldığını belirtiyor.

Putin’le ikili görüşme Trump’ın sonu mu olacak?

Helsinki Zirvesi’nin ardından gazeteciler Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a liderlerin görüşmesinin nasıl geçtiğini sordular.

Lavrov’un yanıtı ilginçti, “Süperden daha iyiydi” dedi.

Rus Bakan’ın bu sözleri duyulur duyulmaz, herkes anlamıştı ki, zirvede kazanan Putin olmuştu.

Örneğin ABD Başkanı, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri varlığını gündeme getirmemiş, Kırım’ın işgali sorununa hiç değinmemiş, Londra’nın ricasına karşın Noviçok saldırılarından söz etmemiş, ABD seçimine müdahale konusunu ağzına bile almamıştı.

Tabii ki, bu durumda zirve, Kremlin açısından “süperin de süperi” olmuştu.

*

Helsinki Zirvesi ABD’de Demokratlar, Cumhuriyetçiler, siyasal bilimciler, uzmanlar, yazarlar ve çizerlerce tam bir felaket olarak algılandı. Hemen herkes burnundan soluyordu.

Gazetelerde, ABD Başkanı’nın kendi ülkesini bırakıp Putin ve Kremlin’in saflarına geçtiğini yazıyorlar ve “Trump Rusya’yla işbirliği yaptı. Hem de açıkça. Kendi üst düzey istihbarat yetkililerine ve FBI’a ihanet etti” diyorlardı.

Eski CIA Başkanı John O. Brennan, Trump’ın Helsinki’deki basın toplantısı performansının “kusurlu davranışlar” sınırını aştığını ileri sürerek Twitter üzerinden şöyle yazıyordu: “Bu vatan hainliğinden başka bir şey değildir. Cumhuriyetçi vatanseverler neredesiniz???”

*

Sözünü sakınmayan biri olarak tanınan Cumhuriyetçi Senatör  John McCain, bu özelliğini Trump’a ateş püskürerek bir kez daha kanıtladı. McCain, Donald Trump’ın basın toplantısını “Hafızalardaki en utanç verici ABD Başkanı performanslarından biri” olarak değerlendirdi.

Helsinki Zirvesi’ni “trajik bir hata”, ABD Başkanlığı için bir “dip nokta” olarak tanımlayan John McCain, Trump’ın yalnız “aciz” değil aynı zamanda “Putin’e karşı koymak için isteksiz” davrandığını savundu.

Senatöre göre Trump’la Putin basın toplantısında aynı metinden konuşuyormuş gibi gözüküyorlardı.

Trump’ın bir açığı vardı da, bunu sadece Ruslar mı biliyordu?

Yazının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X