Büyük ‘temizlik’

Suudi Arabistan’da dünya kamuoyunu şaşırtan gözaltı dalgasının ardından başsavcılık, operasyonunu sürceğini açıkladı. Gözaltına alınanların tümünün banka hesapları donduruldu. Operasyonda ABD’nin rolü olduğu iddia edildi.

Büyük ‘temizlik’

Suudi Arabistan’da 11 prens, 4 bakan, çok sayıda eski bakan ve üst düzey yöneticinin “yolsuzluk mücadele” kapsamında gözaltına alınması ile başlayan operasyon, gözleri dünyanın bir numaralı petrol üreticisine çevirdi. 

 

Gözaltına alınanlar, Cidde’de 2015 yılında gerçekleşen büyük sel felaketi ile ülkede yayılan Corana Virüs hastalıkları ve çeşitli yolsuzluk olayları ile suçlanıyor.

Gözaltına alınan 11 prens, 4 bakan ve çok sayıda üst düzey görevlinin banka hesapları donduruldu. Telekomünikasyon ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şüphelilerin banka hesaplarının dondurulmasının yanı sıra bu kişilerin tüm varlıklarının devlet mülkü olarak kaydedileceği aktarıldı.

Suudi Arabistan Başsavcılığı, yolsuzluk soruşturması kapsamındaki gözaltıların henüz birinci dalgayı oluşturduğunu açıkladı. İlk dalganın şüphelilerin kaçma ihtimali nedeniyle gizli tutulduğu da ifade edildi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud ise, dünya kamuoyunu şaşırtan gözaltı dalgasının ardından, görevden alınan bakanlar yerine yenilerini atadı.

ULUSAL MUHAFIZLARIN BAŞI 

Gözaltına alınanların birçoğunun ise kritik isimler olduğu ortaya çıktı . Bu isimlerden en önemlilerinden biri olan Mutaib bin Abdullah,  bir önceki Kral Abdullah’ın üçüncü oğlu. Mutaib 2010 – 2013 yılları arasında Ulusal Muhafızlar’da komutanlık yapmış, Mayıs 2013’ten itibaren de muhafızların başına geçmişti. Ülke içinde etkin olan Ulusal Muhafızlar’ın eski kralın oğlunun emrinde olmasının veliaht prensi endişelendirdiği ve bu gücün kraliyete değil de kendi komutanlarına sadık kalacağı kaygısı olduğu öne sürülüyor. Mutaib bin Abdullah’ın görevden azledilmesi ile veliaht prensin savunma alanındaki konumunun pekiştiği ve hiçbir rakibi kalmadığı ifade ediliyor. 

TRUMP’A KAFA TUTAN MİLYARDER

Gözaltına alınan isimlerden olan Prens el Velid bin Talal ise, 17 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin isimleri arasında yer alıyor. Twitter, Apple, Citigroup, Four Seasons ve News Corp’ta hisseleri bulunan Talal, en çok başkanlık seçimleri öncesinde Donald Trump’a yönelik sert mesajları ile dikkat çekmişti. Başkanlık yarışı sırasında Trump için “Amerika’nın yüz karası” demiş ve yarıştan çekilmesini istemişti. Trump ise ‘budala’ dediği bin Talal’i “baba parasıyla Amerikalı siyasetçileri yönlendirmeye çalışmakla” suçlamış ve “Ben seçilince böyle bir şey olmayacak” demişti. 

 

BODRUM’A GELMİŞTİ

Ülkenin en önemli yatırımcılarından biri olan 1955 doğumlu Prens El Velid için  Türkiye ise gözde bir tatil ülkesi. Bu yaz  Bodrum’a giden El Velid’in özel uçağından 300 bavul ve 30 bisikletin indirildiği,  Türkiye’de basına yansımıştı. 

“OPERASYONDA ABD İZİ”

Bu arada Washington Post’ta çıkan bir yazıda, Mohammed bin Salman’ın bizzat  ABD Başkanı  Trump ve onun yakın çevresi tarafından güçlü bir destek verilerek cesaretlendirildiği öne sürüldü.  Geçtiğimiz hafta  Trump’ın danışmanı da olan damadı Jared Kushner’ın  Riyad’a gizli bir ziyarette bulunmasının tesadüf olmadığı söyleniyor. İkilinin saatlerce baş başa süren ve sabah saat 04:00’e kadar süren toplantısının bir strateji çizmek için planlar oluşturma amaçlı olduğu öne sürüldü. 

GÖZALTINDAKİ KRİTİK İSİMLER

–  Ekonomi ve Planlama Bakanı Mühendis Adil bin Muhammed Fakih

– Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed

– Kaliyet Divanı eski Başkanı Halid Tuveyciri

– Eski Kraliyet Merasimleri Başkanı Muhammed et-Tubeyşi

– Yatırım Fonu eski Başkanı Amr Dabbağ

– Suudi Arabistan eski İletişim Şirketleri Başkanı Suud ed-Deviş

– Meteoroloji ve Çevre Koruma eski Genel Başkanı Turki bin Nasır

– Eski Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Fahd bin Abdullah bin Muhammed

– Eski Maliye Bakanı İbrahim el Assaf

– Eski  Riyad Valisi Prens Türki bin Abdullah

– Suudi Ulusal Muhafızları Bakanı Prens Miteb bin Abdullah ve Donanma Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed el Sultan da görevlerinden alındı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X