Çağlar’dan üniversiteli gençlere yaşam dersleri

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, Ankara Atılım Üniversitesi’nde öğrencilerle yaptığı söyleşide gençlerin eğitiminde ve insanın yetişmesinde yüksek öğretimin büyük rolü olduğunu belirtti.

Çağlar’dan üniversiteli gençlere yaşam dersleri

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar , “Hayatta en büyük isteğim üniversite mezunu olmaktı ama ne yazık ki, babamı küçük yaşta kaybettiğim için çalışmak zorunda kaldım” dedi.

Cavit Çağlar özlemini üç çocuğunu da iyi üniversitelerde okutup iyi eğitim almalarını sağlayarak giderdiğini söyledi.

Bursa’da yeni bir üniversite kurmanın hazırlığı içinde olduğunu da bildiren Çağlar, “İyi bir üniversite, güzel bir üniversite olacak. Dünyanın büyük devletlerinde üniversiteye gitmeyen genç göremezsiniz. Tabii teknoloji çok önemli. Kendinizi teknolojik gelişmeleri izlemekten mahrum bırakmayın. Bu arada yabancı dil öğrenmeye de önem vermelisiniz. Türkçe’nize bir ya da iki yabancı dil daha eklemelisiniz” diye konuştu.

İnanıyorsan sonuna kadar…

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, yaşamda inanmadığı hiçbir şeyin peşinden gitmediğini, inandığı zaman da sonuna kadar devam ettiğini belirterek “Ancak insan hata da yapıyor. Örneğin , banka sahibi olmam, hatalı bir işti. Ekonomi dara girdiğinde hükümet bankamıza el koydu. Buna rağmen şu anda grubumuzda 15 bine yakın çalışan kardeşimiz var” dedi.

İş kurmanın ve yönetmenin bir takım oyunu olduğunu, kendisinin de takımın kaptanlığını yaptığını ifade eden Cavit Çağlar, “Ancak artık o kaptanlığı devredeceğiz” diye konuştu.

img_3793.jpg
 

Asla pes etmeyin!

Atılım Üniversitesi öğrencilerine “iş yaşamında asla pes etmeyin” diye seslenen Çağlar şunları söyledi:

“İşin küçüğünden büyüğünden başlanacak diye bir şey yok. Pes etmemek gerek. Bu benim prensibimdir. Pes etmem. Yeter ki kendinize inanın. İnandığınız bir proje varsa ısrar edin. Örneğin inanmışsam geri adım atmam.
İnternet giderek yaşamın tüm alanlarını etkiliyor. Vazgeçilmez bir olay. Emek yoğun işlerin bir süre sonra Türkiye’den uzaklaşmasının, bilime ve teknolojiye dayalı iş hayatının gelişmesinin gerektiğine inanıyorum.” 

Geleceği görmek önemli

İş dünyasında geleceği görebilmenin önemine de değinen Çağlar, buna kendi iş yaşamından Yeşil Şehir projesini örnek göstererek şöyle devam etti:

“Yeşil Şehir adıyla bir proje hazırladım. 20 bin konut demiştim. Herkes bana deli gözüyle baktı. 1996’da eski başbakanımız, eski cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel temelini atmıştı. Şu anda 7 bin konut var. 15 bin yeni konut için de yer var. Olaya büyük bakmak gerekiyor.

Geri adım atmayın!

Yaptığınız işin doğru olduğuna inandınız mı geri adım atmayın. Hata da yapabilirsiniz. Umutsuzluğa kapılmayın. Memur değil, girişimci olun. Büyük düşünmeye alışın. Vicdanınız rahatsa hiç korkmayın.”

Allah emekli etmesin

Yaşama bakış konusunda da kendinden örnekler veren Cavit Çağlar şunları söyledi:

“70 yaşındayım. Hayatım 6-7 yaşından bu yana hep çalışarak geçti. Emekli olmayı hiçbir zaman düşünmedim. Allah emekli etmesin. Her sabah 5’te kalkarım. Hergün 10 bin adım atarım, 7-8 kilometre yürürüm. Hepinize de yürümeyi tavsiye ederim. Bir de sigara içmemeyi. Ben hiç sigara içmedim.”

 

atilim.jpg

Rusya ilişkileri

Üniversite öğrencilerine yönelik konuşmasında, Türkiye-Rusya ilişkilerine de değinen Çağlar, “İyi ki Putin gibi bir dostumuz var. İlişkilerimizin düzelmesinde hem Putin’in hem de bizim Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın büyük emeklerinin olduğunu bilmeliyiz” dedi.

Nasıl hata yaptık?

Cavit Çağlar, siyasi yaşamına ilişkin anıları arasında da “başörtüsü” konusunda nasıl hata yaptıklarını anlattı. Özgürlüklerin önüne geçilmemesi gerektiğini savunan Devlet eski Bakanı Çağlar, “Üniversitelere başörtülü kızlarımızı sokmamak siyasi yanlışlarımızdan biriydi. O günün YÖK’ü bu konuda katı bir tutum içindeydi, biz de onu desteklemiştik. Bunun acısını hep hissederim. Oysa her konuda özgür olabilmeliyiz” diye konuştu.

Turizmin önü açık

Konuşmasında turizmin önemine de değinen Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, sektörün önünün açık olduğunu söyledi. 50 milyar dolar olan döviz açığımızı turizmin kapatacağı inancında olduğunu kaydeden Çağlar’ın bu konudaki görüşü şöyleydi: “Yeter ki, birden fazla lisan bilen gençler yetişsin. Turistlere kendi dilleriyle hitap edebilirsek onları çok daha fazla çekeriz diye düşünüyorum. Özellikle Ruslar… Bizdeki cana yakınlığı hiçbir yerde bulamıyorlar.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X