Camileri kapatıyor

Avusturya hükümeti biri Türklere ait 7 camiyi kapatacağını açıkladı. Yaklaşık 60 imamın da sınır dışı edilmesi söz konusu. Ülkedeki Türkler konuyu yargıya taşıyacak. Ankara tartışmalı karara sert tepki gösterdi.

Camileri kapatıyor

Avusturya’da Sebastian Kurz liderliğindeki muhafazakar hükümet, ülkede faaliyette bulunan 7 caminin kapatılması ve yurtdışından finanse edilen çok sayıda imamın sınırdışı edilmesi yönünde karar aldıklarını duyurdu.

 
Başbakan Sebastian Kurz, aşırı sağcı parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Gernot Blümel ve İçişleri Bakanı Herbert Kickl ile düzenlediği basın toplantısında, kararı “Siyasal İslam’la mücadele kapsamında” alındığını duyurdu.

 Türkiye karşıtlığı ile bilinen Avusturya’nın genç Başbakanı Kurz, Kültür Dairesi ve İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen kimi cami ve derneklere yönelik soruşturmanın sonuçlandığını, bu kapsamda 7 caminin faaliyetlerinin yasaklandığını, aynı zamanda çok sayıda imamın yurtdışından finanse edildikleri gerekçesiyle sınırdışı edileceğini söyledi.  

ÇANAKKALE GÖSTERİSİ

Kurz, kararın Viyana’daki  Nizamı Alem Alperen Ocakları Camisi’nnde yapılan Çanakkale Savaşı canlandırmasında çocukların asker ve şehit rolünde oynatılması konusundaki soruşturmanın sonucunda alındığını söyledi. Kurz, “Paralel toplumların, siyasal İslam’ın ve radikalleşmenin ülkemizde yeri yok” dedi.

SELEFİ DÜNYA GÖRÜŞÜNE SAHİP

Kültür Dairesi’nin bağlı olduğu AB Bakanı  Gernot Blümel ise faaliyetleri sonlandırılma kararı alınan camilerden 6’sının Selefi dünya görüşüne sahip Arap Kültür Derneği’ne ait olduğunu, bu camilerde aşırıcı düşüncelerin yayıldığını ileri sürerek, kapatma kararı aldıklarını kaydetti. 

Blümel ayrıca Türklere ait bir caminin Türk milliyetçiliğini yaydığı, caminin ülkede Müslümanları resmen temsil eden Avusturya İslam Cemaati’nden izinsiz olarak faaliyet göstermesi nedeniyle kapatıldığını savundu.

“İSLAM YASASI” GEREĞİ

İçişleri Bakanı Herber Kickl de 2015’te çıkartılan ‘İslam Yasası’nın Avusturya’da görev yapan imamların yurt dışından maaş almalarını yasakladığını, yurt dışından imamlara yönelik finansmanın yasa dışı olduğunu söyledi. 

Öte yandana Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği’nde (ATİB) görevli bir yetkili, Avusturya hükümetinin uzun bir süredir ülkeye gelmek isteyen Türk imamlara vize vermediğini hatırlatarak, son kararla ülkede görev yapan ve sayıları 60 ile 65 arasında bulunan Türk imamın ülkeyi terk etmesinin istendiğini ifade etti.  

ATİP yetkilisi, kısa bir süre önce Avusturya’ya gelen 17 civarındaki Türk imamın da vizelerinin uzatılmaması üzerine Türkiye’ye geri döndüğünü hatırlattı. ATİP yetkilisi, kapatma kararı alınan 7 camiden birisi olan Nizamı Alem Alperen Ocakları Camisi’ne özellikle Türk cemaatin gittiğini hatırlattı.

YASAL SÜREÇ BAŞLATILACAK

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili ise, kararın iptali için  yasal yollara başvurmaya hazırlandıklarını söyledi. Yetkili, “Avusturya’da hukuk çevreleriyle irtibat içindeyiz, bu kararlara itiraz hakkımız var, yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. “ifadesini kullandı

NE OLMUŞTU?

Çocukların şehit ve asker rolünde oynadığı temsil, Viyana’nın en büyük camilerinden birinde gerçekleştirilmişti. Avrupa Türk İslam Birliği’ne (ATİB) bağlı camide, 2016 yılında yapılan bu etkinlik ülkede tepki çekmişti.

Haftalık “Falter” gazetesinde yayımlanan fotoğraflarda, asker üniforması giydirilmiş çocuklar Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’de savaşan askerleri canlandırıyordu.

Gazetede yer alan karelerden birinde, “şehit rolündeki” çocukların yerde yattıkları ve üzerlerinin Türk bayraklarıyla örtüldüğü görülüyordu. 

ANKARA’DAN JET YANIT

Avusturya’nın bu kararına Ankara’dan çok sert bir yanıt geldi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter üzerinden Avusturya’nın kararını eleştirdi.

Kalın, “Avusturya’nın sudan bahanelerle yedi camiyi kapatması ve imamları sınır dışı etmesi, bu ülkedeki İslam karşıtı ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biridir. Amaç, Müslüman toplulukları ötekileştirerek siyasi kazanım elde etmektir.

Avusturya hükümetinin ideolojik tutumu evrensel hukuk normlarına, toplumsal uyum politikalarına, azınlık hukukuna ve bir arada yaşama ahlakına aykırıdır.

İslam karşıtlığının ve ırkçılığın bu şekilde normalleştirilmesi ve sıradanlaştırılması kesin olarak reddedilmelidir” ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X