Cep telefonundan yayılan radyasyondan korunmak için neler yapılabilir?

Çoğumuz, cep telefonlarımızı gün boyu yanımızda taşıyoruz, cep telefonu bağımlılığı Brezilya gibi ülkelerde günde 5 saate kadar çıkmış durumda.

Cep telefonundan yayılan radyasyondan korunmak için neler yapılabilir?

Peki cep telefonlarından yayılan radyasyon sağlığa ne kadar zararlı?

Sürekli cep telefonu kullanmak vücutta tümör oluşmasına yol açabilir mi? Ya da bu radyasyona maruz kalmamak için ne gibi önlemler alınabilir?

Bilim insanları yıllardır bu soruların yanıtlarını arıyor ama henüz bu konuda nihai bir rapor bulunmuyor.

Mobil iletişimde radyo frekanslarının radyasyon yaydığı biliniyor. Bu, bir tür iyonlaştırıcı olmayan radyasyon.

X ışınları, kızıl ötesi ve gamma ışınları tarafından yayılan ve DNA’nın yapısını değiştiren iyonlaştırıcı radyasyona göre etkisi daha az.

Telefonu kullanma metodu

Ancak ABD Kanser Topluluğu’nun (ACS) web sitesinde yer alan uyarıya göre, cep telefonları beyin tümörü ve boyun ile baş bölgesinde diğer tümörlerin gelişme riskini artırabilir.

Yüksek seviyelere çıktığında radyo frekans dalgaları dokuların ısınmasına neden oluyor.

Mikrodalga fırınların nasıl yiyecekleri ısıttığına bakarak bunu söyleyebilirsiniz.

Cep telefonlarından yayılan enerji vücutta dokuların ısınmasına neden olacak kadar yüksek olmasa da ACS, dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

Radyasyonun sağlığa zararını ölçmek için bilim insanları özgül emilim oranı (SAR) değerine bakıyor. Bu cep telefonu kullanımı sırasında vücuda ne kadar radyofrekansının nüfuz ettiğini hesaplamak için kullanılan bir değer.

SAR değeri her cep telefonu modeline göre değişiyor.

Üreticiler telefonların azami SAR değerini açıklamak zorunda. Bu bilgi üretici firmaların web sitelerinde ya da kullanım kılavuzlarında yer alıyor.

Peki yüksek radyasyona maruz kalmamak için ne yapmalı?

Radyo frekanslarının en yüksek olduğu yer telefonun anteninin bulunduğu kısımdır. Modern telefonlarda antenler cihazın içine gömülüyor. Siz telefondan uzaklaştıkça dalgaların enerjisi de azalıyor.

Çoğu kullanıcı telefonu kullanırken yanağına götürüyor. ACS’ye göre anten baş kısmına ne kadar yakın olursa radyo frekansı enerjisine maruz kalma yoğunluğu da artıyor.

Peki ne tavsiye ediliyor?

Telefonda geçirdiğiniz zamanı azaltın.

Ahize modunu ya da eller serbest modunu kullanın ve cihazı baş kısmından uzak tutun.

Mümkünse telefonu çekim gücünün en yüksek olduğu durumlarda kullanın. Sinyal gücü azaldıkça telefon daha iyi bir sinyal için daha fazla enerji harcar.

Ve tabii SAR değeri düşük telefonları tercih edin.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X