CHP, Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı için Mecliste araştırma istedi

CHP, “şehit cenazesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na linç girişiminin tüm yönleriyle aydınlatılabilmesi, güvenlik açığı ve istihbarat zafiyetinin nedenleri ile sorumlularının tespit edilebilmesi” amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP, Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı için Mecliste araştırma istedi

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç  imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Hakkari  Çukurca’da teröristlerle girdiği çatışmada şehit olan sözleşmeli er Yener  Kırıkcı’nın, Ankara’nın Çubuk ilçesine bağlı Akkuzulu Mahallesi’ndeki cenaze  töreninde Kılıçdaroğlu’na yönelik, taşlı, sopalı, bıçaklı bir linç girişimi  gerçekleştirildiği belirtildi.

Gerekçede, bu linç girişimi ve törene katılan TBMM Başkanvekili Levent  Gök, CHP Genel Başkan Yardımcıları Yıldırım Kaya ve Bülent Kuşoğlu, CHP Ankara  Milletvekili Murat Emir ve diğer CHP’lilere yapılan saldırıların önceden  planlandığının olayların gelişimi ve başta İçişleri Bakanı olmak üzere bazı  yetkililerin saldırılardan sonra yaptıkları açıklamalardan açıkça anlaşıldığı  savunulan gerekçede, şunlar kaydedildi:

“Bu linç girişiminin, Milli Savunma Bakanı, Milli Eğitim Bakanı,   Genelkurmay Başkanı,  Kuvvet Komutanları,  Emniyet Genel Müdürü,  Emniyet Genel  Müdür Yardımcıları, Ankara Emniyet Müdürü gibi diğer mülki ve idari erkanın hazır  bulunduğu üst düzeyde güvenlik önlemlerinin alınması gereken bir cenaze töreninde  meydana gelmiş olması, saldırının belli bir odak tarafından önceden organize  edildiği ve kolaylaştırıldığı şüphesini güçlendirmektedir. Sayın Kılıçdaroğlu ve  beraberindekiler, cenaze namazından sonra bilinmeyen bir grup tarafından törene  katılan bakanlar, askeri ve mülki erkandan ayrılarak, kasıtlı bir şekilde  saldırıyı yapan taşlı, sopalı grubun içerisine doğru sürüklenmişlerdir.  Sayın  Kılıçdaroğlu’nun yakın korumaları dışında, burada bulunan güvenlik görevlileri  saldırganlara herhangi bir şekilde engel olmaya çalışmamış, olaya ilişkin  görüntülerden de açıkça gözlendiği gibi linç girişimini seyretmekle  yetinmişlerdir. Örgütlü kalabalık, linç girişiminden yanındakiler ve korumaları  tarafından bir eve götürülerek güçlükle kurtarılan Sayın Kılıçdaroğlu’na  saldırılarını burada da devam ettirmiştir.”

Güvenlik kuvvetlerinin, “Evi yakın” şeklindeki bağrışmalara rağmen  saatlerce saldırganları dağıtmadığı, yaşanan olayların, gizli bir elin  Kılıçdaroğlu’nun linç edilmesi için uygun ortam sağlamaya çalıştığına işaret  ettiği öne sürüldü.

Gerekçede, daha önce de şehit cenazelerine katılan CHP’lilere  saldırıları teşvik eden açıklamalar yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun,  linç girişiminin üzerinden 24 saat bile geçmeden “saldırının provokasyon ve  organizasyon” olmadığını açıklamasının manidar olduğu ifade edildi. Henüz  soruşturma tamamlanmadan bir bakanın, suçluları korumaya yönelik olarak böyle bir  açıklama yapmasının, örgütlü bir suçun gizlenmek istendiği izlenimini verdiği öne  sürüldü.

Gerekçede, Soylu’nun, “Kılıçdaroğlu’nun cenaze törenine katılacağının  önceden emniyet birimlerine haber verilmediğine ilişkin gerçek dışı bir beyana  başvurmasının, başında bulunduğu birimlerin, etkin, sağlıklı ve tarafsız bir  soruşturma yapmayacağına” işaret ettiği savunuldu.

Soylu’nun, saldırganları öyle olmadıkları halde, şehidin “yakınları,  hısımı akrabası” gibi gösterme gayretinin de soruşturmanın akıbetiyle ilgili  endişeleri artırdığı ileri sürülen gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

“Bu nedenlerle TBMM’nin yapacağı araştırmayla sürece dahil olması ve  olayların bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulması zorunluluk arz etmektedir. Şehit piyade sözleşmeli er Yener Kırıkcı’nın cenaze töreninde CHP  Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişiminin tüm  yönleriyle aydınlatılabilmesi, güvenlik açığı ve istihbarat zafiyetinin nedenleri  ile sorumlularının tespit edilebilmesi, yönetme sorumluluğu taşıyanların hedef  gösteren kışkırtıcı açıklamalarının bu olaya etkisinin belirlenebilmesi ve benzer  olayların tekrarlanmaması için alınacak önlemlerin oluşturulması amacıyla Meclis  Araştırması açılması konusunda gereğini arz ederiz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X