Çiftçi tarlasına gübre atamadı

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, düzenlediği basın toplantısında tarımla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Çiftçi tarlasına gübre atamadı

Çelik, şunları kaydetti:

‘Malumunuz ülkemiz kıskaç altında, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ile her taraftan çevrilmiş durumda. Vadedilmiş topraklar, bizler, vatandaşlar olarak bunları algılıyor. Buğday gelecekte en önemli madde, yani gıda maddesi olacak. Bunları yetkililer söylüyor, su ve buğdayın önemli olduğunu… Nasıl yıllar önce buğday ve su önemli ise bundan 30-40 sene sonra en önemli şey buğday olacak. Topraklarımızın kıymetini bilelim.

Bu sene 18 milyon ton civarında buğday hasadımız olacağı söyleniyor. Halbuki bizim buğday hasadımızın yılda 24,5 milyon tona çıktığı anlarda oldu. 18 milyon ton hasat ettiğiniz zaman zaten 5 milyon ton ithal etmeniz gerekiyor. Bir de bizim coğrafyamızda aşırı yağmurlardan dolayı kalite bozukluğu oluyor. Bu nedenle nitelikli buğday almak zorunda kalıyoruz yurt dışından. 24-25 milyon ton buğday üretmemiz gerekiyor ki rahat bir şekilde yaşayalım.

YÜKSEK MALİYETTEN DOLAYI…

Biz bu sene gübrelerin pahalı olmasından dolayı birçok çiftçi tarlalarına gübre atamadı. Dolasıyla girdi ve akaryakıt maliyetlerinden dolayı ekemeyenler de var. Gelecekte buğday ve su sıkıntısı olacağı için ilk önce biz buğdaydan dolayı açık vermekteyiz. Benim kanaatime göre öyle günler gelecek ki, vatandaşlar elma armut ve kiraz gibi tarlalarını mecburen kesecek ve oralara da kendi temel gıda maddelerini buğday, fasulye gibi benzer şeyleri ekecek.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X