Çiftçiye alternatif ürün: Safran

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda yetiştirilen safran bitkisinin hasadına başlandı. Bitkinin çiftçilere tanıtımının yapılarak dikiminin teşvik edileceği belirtildi.

Çiftçiye alternatif ürün: Safran

GÜRHAN ADANA

Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda yetiştirilen safran bitkisinin hasadına başlandı. Yüksekokul Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, Seracılık Uygulama Alanı’nda geçen yıl dikimi yapılan safran bitkisinin çiftçilere tanıtımının yapılarak dikiminin teşvik edileceğini kaydetti.

Önder Çiftçi Projesi kapsamında belirlenecek çiftçilere safran yetiştirmeleri konusunda destek olunacağını anlatan Erdoğan, ‘Sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla gelecek yıl bu projeyi uygulamayı planlıyoruz. Belirlenecek 4 çiftçiye 10’ar ve 20’şer kilo safran soğanı verip bu bitkiyle tanışmalarını istiyoruz. Amacımız, safran bitkisinin Yenişehir’de de yaygınlaşmasını sağlamak’ dedi.

Safran bitkisini yetiştirmenin diğer ürünlere göre pek çok avantajları bulunduğunu belirten Erdoğan, ‘Öncelikle belirgin bir hastalık söz konusu değil. İlaç ve kimyasal gübre vermeye gerek kalmıyor. Bir çiftçi ailesi az bir işgücüyle safran yetiştirebilir ve böylece bu bitki çiftçiye uygun bir seçenek olabilir’ diye konuştu.

BİRİNCİ KALİTE ÇIKTI

Safran yetiştiriciliğiyle ilgili bilgi veren Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, bitkinin kilosunun tüccara 15 bin liradan satıldığını söyledi. Safran bitkisinin örneklerinden Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’ne gönderdiklerini ve analiz sonuçlarının sevindirici çıktığını kaydeden Erdoğan, ‘Bu üniversitenin laboratuvarlarında Safranda Kalite Analizi’nde, safrana renk veren cirocin etken maddesi miktarı binde 241 olarak belirlendi. Bu maddenin binde 190 ve üzeri çıkması 1. kalite kabul ediliyor. Safrana tat veren picrocrocin etken maddesi miktarı binde 87 çıktı. Bu maddenin binde 70 ve üzeri çıkması 1. kalite kabul ediliyor. Aroma ve kokusunu veren safranal etken maddesi ise binde 44 olarak belirlendi. Bu madde miktarının binde 20-50 arasında olması da 1. kalite kabul ediliyor’ değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Seracılık Uygulama Alanı’nda başladıkları hasattan elde ettikleri safranların perakende satışını yapacaklarını sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X