Çiftçiye serada fide üretimi çağrısı

Yenişehir’de serada sebze fidesi üretimi başladı.

Çiftçiye serada fide üretimi çağrısı

GÜRHAN ADANA

Serada sebze fidesi üretiminin birçok açıdan ilçe çiftçisinin yararına bir gelişme olduğunu belirten Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, bu alandaki hibe ve desteklerden de yararlanılabileceğini söyledi.

Karaköylü çiftçi Sami Büyükkardaşlar’ın kurduğu 3 dönümlük serada inceleme yapan Aranmaz, çiftçilerin yazlık sebzeler olan biber, domates, kavun, karpuz ile kışlık sebzelerden karnabahar, brokoli, kırmızı ve beyaz lahana ile marul fidelerinin çoğunluğunu Antalya, İzmir, Bilecik ve Bursa’dan getirttiğini kaydetti.

Fide üretiminin ilçedeki seralarda yapılmasının çeşitli yararları olduğunu ifade eden Aranmaz, ‘İlçede üretimi yapılan fideler, ilçenin iklim koşullarına uyum sağlamakta zorlanmıyor.

Bitki toprağa daha güçlü tutunup kökleşebiliyor. Nakliye sırasında zayiatlar da yaşanmıyor. Böylece çiftçiye emek, işgücü ve maliyet avantajı doğuyor. Bu nedenlerden dolayı serada fide üretiminin ilçede artmasını hedefliyoruz’ diye konuştu.

DESTEK KAPSAMINDA…

Serada üretime çeşitli hibe ve desteklerin verildiğini ifade eden Hakan Aranmaz, bu desteklerin fide üretimini de kapsadığına dikkat çekti. Aranmaz, ‘Sera kurup üretim yapmak isteyen çiftçilerimize, Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında sera kurulumuna yüzde 50 hibe veriyor.

Ayrıca AB destekli Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan da sera kurulumu için yüzde 60 destek sağlıyor” dedi. 

Sera üretiminde sürekli desteklerin de bulunduğunu anlatan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, sözlerini şöyle tamamladı: ‘Ürüne göre değişen oranlarda mazot ve gübre desteği var. Havza bazlı belirlenen bu destek kapsamında serasında fide üreten Yenişehirli çiftçiye, dönüm başına 13 TL 34 kuruş devlet desteği veriliyor.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X