Çiftçiye toprak analizi çağrısı

Toprak analizlerine önem verilmesini isteyen Yenişehir Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, toprak analizi yaptırmanın kalite ve rekolteyi önemli ölçüde etkilediğini belirtirken, yılbaşından bu yana sadece 5 başvuru olduğunu kaydetti.

Çiftçiye toprak analizi çağrısı

GÜRHAN ADANA
Sebze, hububat ve meyve yetiştiriciliğinde toprak analizinin ihmal edilmemesi gerektiğini anlatan Yenişehir Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, çiftçilerin bu konuda duyarlı olmaları istedi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toprak Analiz Laboratuvarı’na gönderilen numunelerin, söz konusu tarladaki bitki besin maddeleri ve minerallerin durumunu açığa çıkardığını ifade eden Aranmaz, ‘Gelen analiz raporundaki veriler doğrultusunda toprağa verilecek gübrelerin içeriği belirleniyor.

Çiftçiye, tarlasında eksik ya da fazla olan bitki besin maddeleriyle ilgili tavsiyelerde bulunuyoruz. Örneğin bazı arazilerde ürünün gelişimini sağlayan azot elementi fazla çıkarken, bazı tarlalarda ürünün meyve kalitesini etkileyen potasyum az çıkabiliyor’ dedi.

Toprak analiz sonuçlarının, yetiştirilen ürünün rekoltesinden kalitesine değin birçok özelliğinde etkili olduğunu vurgulayan Aranmaz, ‘Analiz sonuçları sayesinde öncelikle gereksiz gübre kullanımının önüne geçilmiş oluyor. Bunun yanında bitkilerin daha hızlı gelişmesi ve ürün vermesi sağlanıyor’ diye konuştu.

AHIR GÜBRESİ…

Yenişehir’de hayvan yetiştiriciliğinin de yoğun biçimde yapılmasının ahır gübresi teminini kolaylaştırdığını ifade eden Hakan Aranmaz, ‘Güneşin altında birkaç yıl kurumaya bırakılan ahır gübresi her türlü ürünün ihtiyacı olan organik ve inorganik maddeleri büyük ölçüde sağlayacaktır. Ahır gübresi kullanımı hem maliyetleri azaltacak, hem de ürünlerin kalite ve rekoltesine doğrudan olumlu etki yaratacak. Çiftçilerin yanık gübre diye adlandırdığı güneşin altında kurutulmuş ahır gübresi, en ucuz ve etkin bir kaynaktır’ dedi.

SADECE 5 BAŞVURU…

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 52 bin 301 ayrı parselde tarım yapıldığını dile getiren Yenişehir Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, yılbaşından bu yana sadece 5 çiftçinin 5 ayrı parsel için analiz başvurusu yaptığına dikkat çekti. Hakan Aranmaz, Yenişehirli çiftçileri 2 ya da 3 yılda bir toprak analizi yaptırmaya ve ahır gübresi kullanmaya çağırdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X