Çiftçiye yeni seçenek ‘yerli buğday’

Yenişehir’de buğday üreticisine yeni bir alternatif geliyor. İlçede geçmiş yıllarda üretimi yapılan protein değerin daha yüksek olan buğday çeşidinin ekiminin özendirilmesi amaçlanıyor.

Çiftçiye yeni seçenek ‘yerli buğday’

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de geçmişte uzun yıllar boyunca üretimi yapılan yerli buğday türünün yeniden üretilmesi için harekete geçildi. 

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçede 120 bin dönüm alanda halen ekimi yapılan buğdayların yerine, protein değeri mevcut buğday türüne oranla daha yüksek olduğu belirtilen yerli buğday ekimini özendirmeyi amaçlıyor. Yüzyıllar öncesinden kalma yerli buğday ekimiyle verim ve kalite artışı sağlanması ve çiftçinin daha fazla kazanç elde etmesi hedefleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçilere temin edeceği yerli buğdayları yetiştirmelerini önerecek.

DENEME ÜRETİMİ…

Yerli buğday çeşitlerinin ülkenin çeşitli bölgelerinde az da olsa yetiştirildiğini belirten Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, öncelikle tohumluk yerli buğday sağlanacağını söyledi. Organik ürün yetiştiren çiftçi ve girişimcilerle bir araya gelen Aranmaz, yerli buğday yetiştirmek isteyen çiftçilerin arazilerinde deneme ekimleri yapılacağını ifade etti. Aranmaz, ‘Elde edilecek rekolte ve verime bakılacak. Günümüz buğdaylarından dekara ortalama 400 kilo verim elde ediliyor. Yerli buğdaydan ise dekardan 200 kilo ve üzeri verim almasıyla çiftçimizin para kazanacağını hesapladık’ dedi.

İlerleyen yıllarda pazarın genişleyeceğini tahmin ettiklerini belirten Aranmaz, ‘Çiftçilerimiz günümüz buğday çeşitlerinin kilosundan 80 kuruş gelir elde ediyor. Yerli buğday çeşitleri ise ülke genelinde 2-3 TL’ye kadar alıcı bulabiliyor’ diye konuştu. 

Elde edilecek yerli buğdaylarla deneme ekimlerini bu ayın sonuna kadar yapmayı planladıklarını dile getiren Hakan Aranmaz, ‘Bu ay sonuna kadar ekeceğimiz yerli buğdayların hasadını temmuz ayından itibaren yapabileceğiz. Olumlu sonuçlar alınmasıyla yerli buğday yetiştirilmesini yaygınlaştıracağız’ ifadelerini kullandı.
Yerli buğday çalışmasına Yenişehirli çiftçilerden destek beklediklerini anlatan Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, ellerinde yerli buğday çeşitlerinden bulunanların kendilerine başvurmalarını istedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X