Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Çinliler bir şey mi saklıyorlar: Ölümsüzlük çok mu yakında?

Shanghai – ÇİN

Gerçi… Ziyaret ve inceleme gezileri programı çok yoğun ve yorucuydu, ama çok farklı bir gezi olduğunu da söylemek gerekiyor. Bir kere, çok sayıda müze ziyaret edip Çin tarihi hakkında bilgilendik.

İlk bölümde…

Taizhou bölgesinde akıllı teknoloji kullanan sanayi kuruluşlarını ziyaret edip incelemeler yaptık. İkinci bölümde, Dongyang’daki ahşap oymacılığı ve bambu örme atölyelerini gezdik. Dünyanın en büyük film ve televizyon dizisi stüdyoları gezisi yorucu ama çok keyifliydi.

Üçüncü bölümde…

Çin’in ekonomi, ticaret ve bilim merkezi olan Shanghai’da; Amerika’nın New York’u, ya da Türkiye’nin İstanbul’u gibi bir kentteyiz.

Üstelik…

Shanghai’a döndüğümüz ilk gün müze ziyaretiyle başladı, ama dünkü bölümü tam anlamıyla şaşırtıcı ve sarsıcıydı.

Sarsıntıyı da…,

Shanghai İleri Teknoloji Bölgesi’nde yer alan Biotecan firmasını ziyarette Yönetim Kurulu Başkanı Jingwei Lou’yu dinlerken yaşadık.

Lou, oluşturdukları ver bankasını şöyle anlattı:

“Örneğin akciğer kanseri hastalarına tedavi programı uygulanıyor. Biz veri tabanımıza daha önce tedavi olan hastaların planlarını giriyoruz. Eldeki verilerin analiziyle ortaya daha özgün bir tedavi planı çıkıyor.”

Geçen yıl Shanghai Belediyesi ve tıbbi firmaların 500 milyon Yuan yatırımla kurdukları tesisin Asya için en zengin veri bankası olduğunu kaydetti.

Hastalardan alınan bilgilerin yüklendiği dev sistemi gördük. Tam karşısındaki bölümde de azot gazıyla soğutulan genler vardı.

Çin’in çeşitli bölgelerindeki 107 hastanede tam 180 milyon kişiden alınan numunelerle kanser, tansiyon, şeker gibi hastalıkların tedavilerinde yeni planlar oluşturuluyor. İşte o veriler ve genler dev sistemlerde saklanıyor

Lou bir şey daha söyledi:

“Anne-baba adayları nasıl bir bebek istediklerini söyleyebilecek, gen hatası olmayan bir bebek isteyebilecekler.”

İşte…

Tam bu noktada, “Gen kontrolü, insanoğlunun hayal ettiği ölümsüzlüğü getirir mi?” diye sorduk.

Cevabına…

“Bir anlamda evet” diye başlayan Biotecan Yönetim Kurulu Başkanı Jingwei Lou yaşlandığımızda hayatımızdaki değişimi henüz kontrol edemediğimizi belirtip şunu söyledi:

“Gen şifresini çözerek yaşamın tersine gitmesi sağlanabilir. Hasta hücrenin yeniden canlandırılması ve kendini yenilemesi de sağlanabilir.”

Dinleyince kafamızda da iki soru takıldı kaldı:

Bir…

İnsanoğlunun hedeflediği ölümsüzlüğe ulaşmada son aşamaya mı gelindi?

İki…

Çinliler bir şey buldu da henüz açıklamıyorlar mı?

 

Yapay zekayla hasta kendini tedavi edecek

 

Shanghai İleri Teknoloji Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve Shanghai Belediyesi öncülüğünde sektörün büyük firmaları tarafından oluşturulan Biotecan Yönetim Kurulu Başkanı Jingwei Lou brifingde ilginç ve kafa karıştıran şeyler söyledi.

Örneğin…

Şu sözleri tıbbın yakın geleceği adına önemli:

“1000 hastanın verileri ve genleri burada saklanıyor. Dijital teknolojiyi tedaviyle birleştiriyoruz. Veriler ve numuneler üzerinde çalışarak yapay zeka ortaya çıktı.”

Şunu da ekledi:

“Yapay zekada Çin diğer ülkeleri geçti.”

Gen haritasında ABD ve Avrupa da destek

 

Biotecan Yönetim Kurulu Başkanı Jingwei Lou yaptıkları çok özel çalışmayı tüm ayrıntılarıyla  olmasa bile Türk gazetecilerin Shanghai gezisinde açıkladı.

Söyledikleri arasında dikkat çekici ayrıntılar da var.

Örneğin…

Ellerindeki verilere göre Çin’de en çok kanseri beyin kanaması ve kalp hastalıkları yaşandığını söyledi.

Üzerinde çalıştıkları gen haritasıyla ilgili şu bilgi de ilgimizi çekti:

“Çalışmamızı Amerika ve Avrupa’daki bazı üniversitelerle birlikte yürütüyoruz. Onlardan da veri geliyor.

Tedavide devrim: Robot kapsülle endoskopi ortadan kalkacak

 

Mide hastalıklarında tedavinin başarılı olabilmesi için teşhisin doğru konması gerekiyor. Ne var ki, teşhis için gerekli olan endoskopi hastaların da korkulu rüyası oluyor.

Çünkü…

İnsanın ağzından giren hortumun mideye inmesi çok sıkıntılı bir iş ve buna katlanmak kolay değil.

Oysa…

Shanghai İleri Teknoloji Bölgesi’nde yer alan Ankon adlı firma, endoskopiyi ortadan kaldıracak robot kapsül üretmiş.

Sistemin nasıl çalıştığını da Ankon Yönetim Kurulu Başkanı Pengsong Ji bizzat gerçekleştirdiği deneyle gösterdi.

İlgiyle izlediğimiz deneyde, içinde robot olan akıllı kapsül suyla birlikte içiliyor. Uzaktan kumanda edilebilen robot kapsül mide ve bağırsaklarda istenilen bölgeye yönlendirilirken, yüksek çözünürlü görüntü de bağlı televizyon ekranından izleniyor.

Robot kapsül, işi bitip devre dışı bırakıldığında vücut içinde eriyip kayboluyor.

Sistemi…

Çin Komünist Partisi 19. kurultayı için 2013 yılında özel ürettiklerini söyleyen Ji, dünyadaki tek üretici olarak 6 ülkeye ihracat yaptıklarını, ancak bunlar arasında Türkiye’nin olmadığını açıkladı.

Pengsong Ji ayrıca, açlık hissi veren sinire etki ederek zayıflamayı sağlayacak bir başka robot kapsülü de gelecek yıl piyasaya vereceklerini söyledi.

Çin’de dolu dolu 10 gün geçti

 

Çin Halk Cumhuriyeti’nin konuğu olarak 19 Eylül akşamı Bursa’dan yola çıkarken, organizasyonu hazırlayan Çin Uluslararası Radyosu’nun nasıl bir program hazırladığından haberimiz yoktu.

Fakat…

3 ayrı kentte dolu dolu programları hiç aksamadan yürüttüler. Programa göre bu yazıyı okuduğunuz saatlerde biz de Shanghai Üniversite’ndeki panelde öğrencilerin karşısına çıkacağız. Sonra da dönüş yolculuğu başlayacak.

Yani…

Son gün olsa bile, bugün yazımızı yazacak kadar zaman bulamayacağımız anlaşılıyor. Hafta başında buluşmak dileğiyle…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X