Çocuk sahibi kadınları düşündürecek haber!

Kadınların 5 veya daha fazla çocuk sahibi olmasının, Alzheimer riskini yüzde 70 oranında artırabileceği belirlendi.

Çocuk sahibi kadınları düşündürecek haber!

AA’nın haberine göre; Güney Kore ve Yunanistan’da 60 yaşından büyük 3 bin 500’den fazla kadının katılımıyla yapılan araştırma, 5 ya da daha fazla çocuk doğuran kadınlarda yaşlandıklarında Alzheimer görülme olasılığının yüzde 70 artabileceğini ortaya koydu.

Araştırmada, demans hastası olmayan, 5 ya da daha fazla çocuk sahibi kadınların bilişsel testlerde 5’ten az çocuğu bulunanlara kıyasla daha başarısız olduğu da gözlendi.

Yaş ortalaması 71 olan kadınlar arasında bir ya da 2 kez tamamlanmamış gebelik yaşayanlarda Alzheimer riskinin ise hiç hamile kalmayanlardan çok daha düşük olduğu belirtildi.

Seul Ulusal Üniversitesinde görevli nöropsikiyatrist Ki Woong Kim, Alzheimer riskinin artmasında, kadınların sürekli çok yükselip aniden düşen östrojen ve stres hormonlarına maruz kalmasının neden olabileceğini, bu durumun beyni olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Ki, araştırmalarında tamamlanmamış gebelikle ilgili bulguları ise çok şaşırtıcı bulduklarını sözlerine ekledi.

2016 Dünya Alzheimer Raporu’na göre, dünyada 47 milyon demans hastası bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X