Çöğür üretiminin yüzde 70’i İnegöl’den

Anaç elde etmek amacıyla kullanılan tohum olan çöğür üretiminin Türkiye genelinde yüzde 70’inin yapıldığı İnegöl’ün Cerrah Mahallesi’nde üreticiler, 20 milyon çöğür ve 700 bin dolayında da fidan üretiyor. 

Çöğür üretiminin yüzde 70’i İnegöl’den

ABDULLAH TANIŞ

Yaklaşık 40 yıldır İnegöl’ün Cerrah Mahallesi’nde çöğür ürettiklerini belirten Cerrah Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram, “Şuanda 20 milyon civarında üretim yapıyoruz. Ayrıca 700 bin civarında da fidan üretiyoruz. Türkiye genelinde fidancılık sektörünün hammaddesi dediğimiz tohumdan ürettiğimiz çöğürün yüzde 70’ini biz karşılıyoruz. Armut, erik, şeftali, kayısı gibi birçok meyvenin fidan ve çöğürünü üretiyoruz” dedi.

SOĞUK HAVA DEPOSU…

Soğuk hava deposuna ihtiyaçları olduğunu ifade eden  Bayram, “Çöğürü söktükten sonra tekrar toprağa gömmek istemiyoruz. İşlendikten sonra soğuk hava deposuna koyacağız. Ayrıca satış sezonunu da bu şekilde uzatmış olacağız. Ekstra bir üç ay daha kazanmış olacağız ve üretim maliyeti de bir nebze olsun düşmüş olacak” diye konuştu.

Üretim süreciyle ilgili de bilgi veren Mehmet Bayram, çöğürü yurtdışına da ihracat ettiklerini ifade etti.

Bayram, “Eğer ihracat olmazsa, Türkiye genelinde fidancılık ve çöğür sektörünün durumu daha kötü olur. Çünkü iç piyasa bize yetmiyor. Bu nedenle ihracat olmazsa olmazımızdır. Fidancılık sektörünün durumunun iyi olmasının sebebi ihracattır. Bizlerde Cerrah Mahallesi olarak üretimimizin yüzde 20’ye yakınını ihraç ediyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X