Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘faiz’ eleştirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘faiz’ eleştirisi

“Döviz kurunun yüksekliği hep ifade ettiğim gibi kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu değildir.” diyen Erdoğan, “Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Ben, yüksek faize karşı olduğumu burada tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Çünkü yüksek faizin olduğu bir ülkede enflasyonun düşmesi mümkün değildir. Bunu sizler hafıza kaydınıza alınız.” ifadelerini kullandı.

“Yüzde 7,5 civarında bir büyüme oranını yakalayacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanıyorum ki yıl sonu itibarıyla da herhalde biz yüzde 7,5 civarında bir büyüme oranını yıllık olarak yakalayacağız.” dedi.

Ödül almaya hak kazanan bilim insanları

Erdoğan, fen ve mühendislik alanında “Kablosuz İletişim Sistemi” konusundaki çalışmalarıyla İstanbul Medipol Üniversitesinden Prof. Dr. Hüseyin Arslan, sağlık ve yaşam bilimleri alanında migren, inme ve beyin hasarı gibi nörolojik hastalıklarla ilgili çalışmalarıyla Harward Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cenk Ayata, sosyal ve beşeri bilimler alanında ise hukuk tarihi ve karşılaştırmalı hukuk çalışmalarıyla Macaristan Bilimler Akademisi ve Eötvös Lorand Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gabor Hamza’nın ödüle hak kazandığını bildirdi.

Ödül almaya hak kazanan üç bilim insanını da tebrik eden ve çalışmalarında başarılar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hüseyin Aydın ve Cenk Ayata Hocamız’ın henüz 50 yaşına basmadıklarını öğrendim. İnşallah bu Hocalarımız’dan daha uzun yıllar  boyunca çok önemli hizmetler, çok önemli çalışmalar bekliyoruz. Macaristanlı dostumuz Prof. Dr. Gabor Hamza, hem Gabor hem Hamza bu yönüyle tabii çok çok ilginç, hukuk alanında dünyanın pek çok ülkesinde çalışma yürütmüş ve pek çok önemli ödül kazanmış bir bilim insanıdır.” diye konuştu.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamza’nın birikimi ile hukuk alanında insanlığın geleceğine ışık tutacak kıymetli çalışmalara imza atacağına inandığını ifade etti.

TÜBA’nın bir de üstün başarılı genç bilim insanı ödülleri olduğunu ve çeşitli üniversitelerden, çeşitli branşlardan yardımcı doçent ve doçent seviyesindeki 39 genç bilim insanına da ödüllerin takdim edileceğini belirten Erdoğan, “Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Erzurum’dan İzmir’e, Antalya’dan Zonguldak’a  bütün bu şehirlerimizde, ülkemizin her köşesindeki bilim insanlarımızı bu listede görmekten memnuniyet duyuyorum.” dedi. 

Bir başka ödül kategorisinin de “Bilimsel Telif Eser ve Halil İnalcık Özel Ödülü” olduğunu anlatan Erdoğan, merhum Prof. Dr. Halil İnalcık adına verilen ödülü “Osmanlı Dönemindeki Sosyo-Ekonomik ve Sosyo-Politik Değişim” konusundaki incelemesiyle Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Yeşil’e, kayda değer eser ödüllerini de “Mühendislik Alanındaki İleri Dinamik” isimli çalışmasıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yücel Ercan ile “Hazreti Muhammed Döneminde Yahudiler” isimli çalışmasıyla Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuh Arslantaş’a takdim edileceğini aktardı.

“Türkiye bilimsel çalışmalarda da öncülük etmek mecburiyetinde”

Erdoğan, “Birkaç yüzyıl öncesine kadar dünyanın tüm önemli bilim insanlarının çekim merkezi olan coğrafyamız bugün sefalet ve acı içerisinde kıvranıyorsa önce kendimizi sorgulayacağız. Nerede yanlış yaptık, yanlışımız nerede, nerelerde aksaklıklarımız var? Bunları bir defa aşmamız lazım. Teşhisi doğru koymazsak, tespitleri doğru yapmazsak, bundan sonra ne olması gerektiğini de doğru şekilde belirleyemeyiz.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye her alanda olduğu gibi bilimsel çalışmalarda da bölgesinde öncülük etmek mecburiyetindedir.” diyen Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

“Masumları, dünyaya sadece güç ve para gözüyle bakan, insanlığın ortak malı olan kaynakları asırlardır sömürdükleri halde hala doymayan güçlerin tasallutundan kurtaracak her gelişme bizi elbette sevindirir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X