Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Münbiç açıklaması

Bulgaristan’a hareketi öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’den gelen Menbiç açıklamalarını eleştirdi. Erdoğan, “Buradan çıkmayız tarzı yaklaşımlar Trump’ın kendi iradesi değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Münbiç açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-AB Zirvesi’nin yapılacağı Bulgaristan’a hareketi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“AB ile köklü ilişkilerimiz var. İktidarımızda münasebetler hiç olmadığı kadar gelişti. Tam üyelik yolculuğu en önemli mesafeyi bizim dönemimizde aldı. Tıkanıklık yaşandığı dönemleri de beraber gördük. Fasıllar konusuna nasıl siyasi boyut kazandırıldığına da şahit olduk. Yolumuza döşenen mayınlara aldırmadan tam üyelik hedefiyle yolcyluğumuzu sürdürüyoruz.

AB’ye üyelik stratejik hedefimiz. Niyetini, ciğerini çok iyi bildiğimiz çevrelerin tam üyeliğe mani olmalarına izin vermeyeceğiz. Türkiye’nin çifte standartlara tahammülü olmadığını bir kez daha hatırlatacağız. Zirvede daha önce mutabık kaldığımız konuları konuşacağız. 

AB kendi yükümlülüklerini yerine getirme konusunda bizim gösterdiğimiz sadakati göstermedi. Mali katkıların cüzzi bir kısmı ülkemize ulaştı. Bu konular masata yatıracağız. Terörle mücadelede amasız fakatsız bir işbirliği beklediğimizi vurgulayacağız. Ne yazık ki bu konuda AB’den ilkeleriyle çelişen açıklamalar duyuyoruz. Güvenin   tekrar inşası için Avrupalı dostlarımızın tam desteğini almamız şarttır. Bölücü örgüt yandaşlarının Afrin operasyonu nedeniyle gösterdiği şiddet ve barbarlık inanıyorum ki gözlerini açmıştır. Şimdiden önlem alınmazsa  bölücü terör örgütü yandaşları daha çok pervasız hale gelecektir. Teröristler AB’nin emniyeti için de çok büyük bir tehdittir. 

Dün akşam itibariyle Irak Merkezi Yönetimi’nin Sincar’a yönelik bazı operasyon girişimlerini istihbarat örgütlerimizden aldım. Irak Hükümetinden bir yetkili gelecek. Bu görüşmeden sonra sağlıklı neticeyi alırız. Bu operasyonu başarmakta bir sıkıntı varsa burada ikili görüşmelerimizi yapalım. O bölgeden yapılacak tacizde Türkiye gereğini yapacaktır.

ABD’den gelen buradan (Münbiç) çıkmayız tarzı yaklaşımlar Trump’ın kendi iradesi değildir. Tillerson, Türkiye ziyaretinde kendisiyle konuştuğumuzda da bize Münbiç’in güvenliğini beraber sağlayalım teklifiyle geldi. ‘Güvenliğini beraber sağlayalım’ dediği zaman bundan ne anlaşılır? Buralara bizim girmek gibi niyetimiz yok, buradan bu terör örgütlerini çıkaralım ve buranın güvenliğini ABD-Türkiye birlikte sağlayalım. Bizim şu anda bulunduğumuz nokta bu.

Tillerson ile yaptığımız görüşmeyi dile getiriyorum, onu ABD’nin bir teklifi olarak düşünüyorum, bizim buradaki düşüncemiz belli. Türkiye olarak buralarda bir işgal kuvveti olarak bulunamayız. Sahipleri kimse sahiplerine teslim edelim, bu konuda yardımcı olalım. ABD’nin üzerine düşen bizim üzerimize, İran’ın Rusya’nın üzerine düşen görev budur. Hep birlikte bunu yapmalıyız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X