‘Daha az enerji tüket  daha az bağımlı ol’

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, ısınma için tüketilen enerjinin büyük bölümünün boşa gittiğini ve bu kaybını en aza indirmeyi hedeflediklerini belirtti.

‘Daha az enerji tüket  daha az bağımlı ol’

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, ısınma için tüketilen enerjinin büyük bölümünün boşa gittiğini ve bu kaybını en aza indirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Enerji verimliliği öyle can alıcı bir hale geldi ki, ülkelerin dış politikasını bile direkt etkiliyor” dedi.

Türkiye’de enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan VERİMDER, 81 ilde düzenlemeyi planladığı Anadolu Buluşmaları’na Bursa’da devam etti. Kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat ve enerji sektörlerini bilgilendirmeyi amaçlayan VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin ve VERİMDER Genel Sekreteri Arkın Konak, düzenledikleri basın toplantısında enerji tasarrufuyla dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalacağına vurgu yaptı. 

YILDA 4 MİLYAR DOLAR TASARRUF…

Toplantıda ilk sözü alan Prof. Dr. Alkin, “Enerji verimliliği öyle can alıcı bir hale geldi ki, ülkelerin dış politikasını bile direkt etkiliyor. Enerji bağımlısı olduğunuz zaman enerjiyi satın aldığınız ülke ile diplomasi konusunda başka bir bağımlılık oluşturuyorsunuz. Elde ettiğimiz veriler ve yaptığımız hesaplamalar, Türkiye’deki tescil edilmiş haneler tamamen doğru ısı yalıtımına kavuşması halinde, yılda 4 milyar dolardan başlayan ciddi bir tasarruf sağlanabilir” diye konuştu. 

“YALITIMDA STANDART 15 SANTİM”…

Üretilen enerjinin büyük kısmının boşa gittiğini ve bu kaybı en aza indirmeyi hedeflediklerini kaydeden Alkin, “Bursa, enerji israfında Türkiye ortalamasında ve hızlı bir yapılaşma mevcut. Yeni yapılan binaların enerjiyi ne kadar verimli kullandığı konusunda elimizde bir veri yok.

Türkiye’de 22 milyon hane olduğu varsayılırsa ve bunun 16 milyonunun kabul edilebilir standartlarda olduğu ve enerjinin de yüzde 40’nın binalarda kullanıldığı düşünülürse enerji verimliliği konusunda yapacak çok şeyimiz var. Yalıtımda kabul edilmiş standart 15 santimetre ancak Türkiye’de böyle bir ortalama yok, herkes 4-5 santimetreyle idare ederek yalıtım yaptığını sanıyor” dedi.

“ISI YALITIMI BİR YATIRIMDIR”…

Isı yalıtımının tüketim olarak kaleme alındığını ifade eden Alkin, “Aslında ısı yalıtımı bir yatırımdır. Ancak bu yatırımın kabul edilebilir maliyetlerde yapılması gerekiyor. Bugünkü şartlarda Türkiye’de bunu yapmak kolay değil” şeklinde konuştu. Verimlilik ve tasarrufa dikkat çeken VERİMDER Genel Sekreteri Arkın Konak da, “Yalıtım uygulamalarında yapılan bir hata bütün bir sistemin verimsiz hale getiriyor.

Ucuz olduğu düşüncesiyle farklı malzemelerin farklı üreticilerden alınarak uygulanması ve malzemelerin birbirine uyum sağlamaması sonucuyla sistemde yaşanan olumsuzluklar da yalıtım bilinci algısına olumsuz etki ediyor” ifadelerini kullandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X