Daha güçlü olmamız gereken bir dönem

Savunma sanayinin ülkenin göz bebeği olduğuna vurgu yapan Bakan Varank, yerli ve milli üretimin vazgeçilmez önemde olduğunun altını çizdi.

Daha güçlü olmamız gereken bir dönem

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, her zamankinden çok daha güçlü olunması gereken bir dönemden geçildiğini söyledi.

Bakan Varank, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İSTANBUL) 3. Olağan Genel Kurulu’nun katıldı. Buradaki konuşmasında da yaptığı konuşmada derneğin Türkiye için son derece önemli bir misyonu yerine getirdiğini vurguladı. Türkiye’nin hem bölgesinde hem de dünya ölçeğinde gücünü ve ehemmiyetini her geçen gün artıran bir ülke olduğunu belirten Varank, ‘’Siyaset sahnesinde ülkemizi güçlü kılan en önemli enstrümanlardan birisi de hiç şüphesiz savunma sanayinde ortaya koyduğumuz başarılardır. B

unun için savunma sanayisi, bir devlet politikası olarak üzerine titrediğimiz, stratejik sektörlerin başında gelmektedir. Deyim yerindeyse göz bebeğimizdir. Türkiye bugün, kendi uydusunu, insansız hava aracını, eğitim uçağını, helikopterini, piyade tüfeğini, zırhlı araçlarını, füze ve roket sistemlerini, muharebe gemisini üretecek seviyelere gelmiştir” dedi.

TERCİH DEĞİL MECBURİYET

Üke olarak, savunma sanayisinde yerli ve milli üretimin vazgeçilmez önemde olduğunu birçok vesileyle yaşayarak öğrendiklerini dile getiren Varank, ‘’Kendi yerli ve milli gücümüzle aşamayacağımız hiçbir engel yoktur” diye konuştu.  Türkiye’nin açıktan ya da kapalı, birçok kısıtlamanın, ekonomik saldırının ve tehditlerin hedefinde bulunduğuna işaret eden Bakan Varank, şöyle devam etti: ‘’Bu nedenle, her zamankinden çok daha güçlü olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Yüzlerce yıllık tecrübemizle biliyoruz ki; bu kadim coğrafyada, güçlü kalmak bizim için bir tercih değil mecburiyettir. Bu da demektir ki, gerek savunma sanayindeki çalışmalarımız gerek milli teknoloji hamlesiyle başlayan millileşme gayretimiz; kesintisiz ve güçlenerek devam etmelidir ve edecektir.”

BAŞLI BAŞINA BAŞARI HİKAYESİ

Mustafa Varank, milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmek için gerekli olan altyapının büyük ölçüde kurulduğunu anlatarak, ‘’Türkiye 206 üniversite, bin 400’ün üzerinde Ar-Ge ve tasarım merkezi, 83 Teknopark, 153 bin Ar-Ge personeli, 112 bin araştırmacı ile güçlü bir altyapıya sahiptir” dedi.

2023 hedefleri doğrultusunda savunma sanayisinde satış gelirlerinin iç ve dış pazarda güçlü bir artış gösterdiğini ifade eden Varank, ‘’2013-2018 yıllarında 5 yıllık periyoda baktığımızda yıllık büyüme hızımız yüzde 9,4’tür. Dünya savunma harcamaları ile karşılaştırıldığında, bu bile başlı başına bir başarı hikayesidir” şeklinde konuştu.

1 MİLYON TL’YE KADAR DESTEK

Bakanlık olarak KOBİ’lere yönelik gerçekleştirdikleri programlara yönelik de bilgi veren Varank, ‘’Rekor bir sayıyla bin 742 başvuru aldığımız KOBİGEL Destek Programımızla işletmelerimize 300 bin lirası hibe olmak üzere 1 milyon liraya kadar destek veriyoruz. Böylece teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerle, üretimde teknoloji uygulayıcısı KOBİ’leri bir araya getiriyoruz” diye konuştu. Uçtan uca yerlileştirme programında da son noktaya geldiklerinin altını çizen Bakan Varank, bu programı dizayn ederken de merkeze şirketlerin birbirleriyle eş güdümlü çalışmasını koyduklarını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X