Depresyonu gösteren 4 fiziksel belirti

Depresyonu genelde fiziksel ağrılar ile eşleştirmiyoruz, ancak araştırmalar bu mental sorunun fiziksel olabileceğini de gösteriyor.

Depresyonu gösteren 4 fiziksel belirti

Zihinsel bir rahatsızlık olarak düşünülen depresyon, genelde üzüntü, ağlama ve umutsuzluk duyguları gibi duygusal sorunlarla eşleştirilirken, araştırmalar depresyonun fiziksel sorunlara da yol açabileceğini gösteriyor.

Fiziksel belirtiler, depresif bir dönemin başlamak üzere olduğuna dair size ipucu verebilir.

Sürekli yorgunluk

Yorgunluk depresyonun sık görülen bir belirtisidir. Bazen hepimiz enerjimiz düşük hissediyoruz ve sabahları yatakta kalmayı ve işe gitmek yerine TV izlemeyi umarak halsiz bir havaya giriyoruz. Günlük yorgunluğun aksine, depresyonla ilişkili yorgunluk, konsantrasyon problemlerine, sinirlilik hissine ve ilgisizliğe neden olabilir.

Enfeksiyonlar ve virüsler gibi birçok fiziksel hastalık da yorgunluğa neden olabileceğinden, yorgunluğun depresyon ile ilişkili olup olmadığını anlamak zor olabilir. Yorgunlukğa eşlik eden üzüntü, umutsuzluk hissi ve günlük aktivitelerden zevk alamama gibi diğer belirtiler depresyonda olduğunuzu gösterebilir.

Sürekli ağrı hissi

Hiç bir yeriniz ağrıyor gibi hissedip, ağrıması için herhangi bir fiziksel sebep bulamadığınız oldu mu? Depresyon ve sebepsiz ağrılar genelde bir arada var olur. Depresyondaki insanlarda ağrı toleransının azaldığını gösteren birçok çalışma yapılmıştır. Ayrıca normal bir ağrı, depresyondayken size çok daha büyük bir ağrıymış gibi gelebilir.

Bazı araştırmalar, antidepresan kullanmanın sadece depresyonun hafifletilmesine yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda bir ağrı kesici olarak da hareket edebileceğini öne sürmektedir.

Sabah uyandığınızda kendinizi iyi hissediyor olabilirsiniz, ancak işte veya okulda bir masaya oturduğunuzda sırtınız ağrımaya başlar. Bunun sebebi stres veya depresyon olabilir. Genellikle kötü duruş veya yaralanmalarla ilişkili olsalar da sırt ağrıları da psikolojik sıkıntı belirtisi olabilir.

Herkes ara sıra baş ağrısı yaşar. O kadar yaygınlar ki, genelde baş ağrıları çok önemsenmez. Bir iş arkadaşınızla tartışma gibi stresli iş durumları bu baş ağrısını tetikleyebilir. Fakat her gün ortaya çıkan baş ağrısına bir geçiş fark ederseniz, bu bir depresyon belirtisi olabilir. Rahatsız edici migren baş ağrılarından farklı olarak, bu baş ağrıları daha hafif seyreder. Bu tür baş ağrısı özellikle kaş çevresinde hafif zonklama şeklinde olabilir. Ancak, baş ağrıları ağrınızın psikolojik olabileceğinin tek göstergesi değildir. Depresyonu olan insanlar genellikle üzüntü, sinirlilik hissi ve düşük enerji gibi ek belirtiler de yaşarlar.

Göz problemleri

Depresyon dünyanın gri ve kasvetli görünmesine neden olsa da, Almanya’daki 2010 tarihli bir çalışmada, depresyonun görüşü etkileyebileceği öne sürüyor. 80 kişiden oluşan bu çalışmada depresyondaki bireyler siyah-beyaz farklılıkları görmekte zorlanıyorlardı. Araştırmacılar tarafından “kontrast algısı” olarak bilinen bu durum, depresyonun neden dünyayı puslu hale getirdiğini açıklayabilir.

Mide ağrısı

Midenizdeki bu batma hissi, en belirgin depresyon belirtilerinden biridir. Bu krampları genelde gaz veya adet ağrısı olarak biliriz. Kötüleşen ağrı, özellikle stres ortaya çıktığında, depresyon belirtisi olabilir. Kramp, şişkinlik ve bulantı gibi mide rahatsızlıkları depresyonun bir işareti olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre depresyon iltihaplı bir sindirim sistemine neden olabilir. İltihaplı bağırsak hastalığı veya irritabl bağırsak sendromu gibi hastalıklar için depresyon bir zemin oluşturabilir.

Bilim insanları bağırsakları “ikinci beyin” olarak adlandırırlar çünkü bağırsak sağlığı ile zihinsel sağlık arasında büyük bir bağlantı vardır. Midelerimiz bakterilerle doludur ve eğer iyi-kötü bakteri dengesizliği varsa endişe ve depresyon belirtileri ortaya çıkabilir. Dengeli bir diyet kişinin ruh sağlığını iyileştirebilir ve depresyona engel olabilir.

Kabızlık ve ishal gibi sindirim problemleri utanç verici ve rahatsız edici olabilir. Genellikle gıda zehirlenmesinden veya gastrointestinal virüslerden kaynaklanır, bağırsak rahatsızlığının fiziksel bir hastalıktan kaynaklandığını varsaymak kolaydır. Ancak üzüntü, endişe ve bunalma gibi duygular sindirim sistemimizi bozabilir. 2011 yılında yapılan çalışmalardan biri anksiyete, depresyon ve gastrointestinal ağrı arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Üzüntü, öfke ve utanç gibi üzücü duyguları tanımlamaktan ve konuşmaktan rahatsızlık duyuyorsanız, bu durum duyguların bedende farklı şekilde tezahür etmesine neden olabilir. Depresyon, genetik, çocukluk stresine veya travmasına maruz kalma ve beyin kimyası gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Depresyonu olan insanlar, tamamen iyileşmek için psikoterapi ve ilaç tedavisi gibi profesyonel yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu fiziksel semptomlardan herhangi birini uzun bir süredir yaşıyorsanız, doktorunuza başvurun.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X