Dışişleri’nden Doğu Akdeniz ve Kıbrıs tepkisi: Reddediyoruz!

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi bildirisinde Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs’a ilişkin uluslararası hukuka aykırı ifadeleri reddediyoruz” denildi.

Dışişleri’nden Doğu Akdeniz ve Kıbrıs tepkisi: Reddediyoruz!

Dışişleri Bakanlığınca, Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney  Avrupa Ülkeleri (MED 7) 6. Zirvesi sonunda kabul edilen ortak bildirideki Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesine ilişkin ifadeler reddedilirken, bildirideki  ifadelerin “taraflı, gerçeklerden kopuk ve uluslararası hukuka aykırı” olduğu  vurgulandı. 

Bakanlıktan 6. MED 7 Zirvesinde kabul edilen ortak bildiri hakkında  yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Fransa, İtalya, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan ve  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) katılımıyla 14 Haziran 2019’da Malta’da  düzenlenen MED 7 6.  Zirvesi sonunda kabul edilen ortak bildiride yer alan Ege,  Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesine ilişkin, taraflı, gerçeklerden kopuk ve  uluslararası hukuka aykırı ifadeleri reddediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Bu ifadelerin, Rum/Yunan ikilisinin Birleşmiş Milletler’in (BM) Kıbrıs  meselesinin çözümüne ilişkin ilkeleriyle ve uluslararası hukuk kurallarıyla  bağdaşmayan  ulusal pozisyonlarını  yansıttığı belirtilen açıklamada, “(Bu  ifadelerin) Bizim için hiçbir değeri,  hükmü ve etkisi yoktur.”  değerlendirilmesinde bulunuldu.

Açıklamada, söz konusu bildirinin, Rum/Yunan ikilisinin AB  üyeliklerini nasıl istismar ettiklerinin ve bazı AB üyesi ülkelerin de buna nasıl  alet olduklarının esef verici yeni bir örneği olduğuna işaret edilerek şunlara  yer verildi:

“Bu durum, AB’nin ve AB üyelerinin Kıbrıs meselesinin çözümünde de  neden tarafsız ve güvenilir bir aktör olamayacaklarını bir kez daha açıkça ortaya  koymaktadır. Kıbrıs meselesi bağlamında bu bildiriye imza atan ülkeler, Ada’da  sadece Kıbrıslı Rumların değil, Kıbrıs Türklerin de yaşadığını hatırlamalı,  Kıbrıs meselesinin ancak Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliği sağlandığı ve  güvenlik gereksinimleri karşılandığı takdirde çözülebileceğini idrak etmeli,   Kıbrıs meselesinin 56 yıldır çözümsüz kalmasının sebebinin Rum tarafının iktidar  ve refahı paylaşmak istememesi olduğunu artık görmelidirler. Ayrıca, Kıbrıs  Türklerinin de Ada’nın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip olduğunu  teslim etmelidirler.”

Bildiride, GKRY’nin maksimalist deniz yetki alanı sınırı iddialarına  destek verilmesinin de bizatihi uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğinin  altı çizilen açıklamada, “Zira evvelce vurguladığımız üzere, gerek AB, gerek   AB’nin herhangi bir üyesi, bir ülkenin,   deniz yetki alanı sınırı iddiası  hakkında, bir mahkemeymiş gibi hüküm vererek, bu sınırlara geçerlilik  kazandıramaz. Kaldı ki, Ada’nın eşit haklara sahip kurucu unsuru olan Kıbrıs  Türklerinin haklarını gasp eden GKRY normal bir ülke de değildir.” ifadeleri  kullanıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Son olarak, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hem kendi kıta sahanlığındaki  haklarını, hem de Kıbrıs Türklerinin Ada’nın hidrokarbon kaynakları üzerindeki  eşit haklarını korumak kararlılığının aynen devam ettiğini, bu konuda gerekli  adımları attığını ve atmaktan da çekinmeyeceğini bir kez daha uluslararası  topluma hatırlatmak isteriz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X