Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Diyabet ve böbrek

Diyabet ülkemizde ve dünyada sık görülen önemli bir hastalıktır. Son yıllarda bu hastalık giderek artmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında  diyabetin  görülme oranı artarken ülkemiz ise Avrupa ülkeleri arasında oran olarak ilk sıradadır. Sebebi ise insanlarımızın gereken egzersizlere önem vermemesi, spor yapmaması, saatlerce televizyon  veya bilgisayar başında hareketsiz kalmasıdır. Bunun yanı sıra, başta hamurlu, tatlı ve tuzlu yiyeceklere  dikkat etmeden bolca tüketmesidir.-

-Dünyada böbreklerde hasar oluşturarak yetmezliğe götüren en önemli hastalık diyabettir. Böbreklerini kaybedip ve diyalize girenlerin çoğunun sebebi de diyabettir.

-Diyabet riskini azaltmak için nelere dikkat etmelisiniz?

1) Spor

2)Diyet

3)Fazla kilo

4)Stres

5)Bazı ilaçlar(Bunların başında birçok hastalıklarda kullanılan STEROİD-KORTİZON ilaçları gelir)

-Böbrekleri nasıl etkiler veya tahrip eder?

Diyabetli bir hastada şeker düzenli gitmiyorsa veya yüksek seyir ediyorsa böbrekler etkilenir. Kanda yükselen şeker böbreklere gider ve böbreklerde süzülür. Süzülme sırasında zarar verir. Ayrıca bu sürede bazı istenmeyen hormonlar da eşlik ederek zararın giderek artmasına sebep olurlar.

-Diyabette kullanılan ilaçlar böbreklere zarar verir mi?

Eğer diyetle ve sporla diyabeti kontrol altına alamıyorsanız, ilaç kullanmak zorundasınız. İlaç kullanırken böbreklere en az zarar veren ilaçları almalısınız. Tabii ki buna doktorunuz karar verir.

-Diyabete bağlı böbreklerinizde hasar varsa hangi diyabet ilacı en faydalıdır?

Bir çok kişi sevmese de ve iğneden korksa da insülindir. Hasarlı böbrek gelişmiş bir kişide tedavide insülin dışında ilaç kullanırsa hasar giderek artabilir. Çünkü kullanılan ilaçların da böbrekler üzerinde yan etkileri olabilir.

Dünyada en çok tercih edile insülindir. Özelikle kısa etkili olanlardır. Hem şekeri daha iyi kontrol ederler hem de böbrekler üzerinde belirgin yan etkisi yoktur.

– İnsülin iğnesi çok incedir, fazla ağrı yapmaz  ve karın bölgesinde yapılabilir. Halk arasında bir söylenti; insülin bağımlılık yapar. Hayır öyle bir şey yoktur. İleride diyabetin komplikasyonlarında veya organ hasarlarında korunmak için dikkat etmelisiniz. Gerektiği zaman insülin kullanmalısınız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X