Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Diyaliz

– Diyaliz nedir?

– Ne zaman başlanılır?

– Diyalize giren hastalar nelere dikkat etmelidir?

– Bağımlılık yapar mı?

Diyaliz: Son dönem böbrek yetmezliği gelişen bir kişide kanı temizleyen bir makinedir. Hastanın herhangi bir nedenle böbreklerinde hasar meydana gelirse ve bu hasar büyükse böbrek görevini yapamaz. Görevini yapamayan böbrek, kanı temizleyemez veya yeteri kadar temizleyemez. Kirlenen kan (biriken üre-kreatin) vücuda zarar verir ve ölüme kadar götürür. Bu tehlikeli durumda hasta kanını temizlemek ve rahat bir yaşam sağlamak için diyaliz makinesine bağlanır.

– Diyalizden çok kişi korkar. Aslında son dönem böbrek yetmezliği olan kişinin kanının temizlenmesi şart, böbrek nakli olmazsa diyalize girmek zorunda. Diyaliz korkulacak bir durum değildir. Kanın temizlenmesini sağlayan bir makinedir. 

– ‘Bağımlılık yapar mı?’ diye  soru soran çok hastamız vardır. Bu soruyu diyabetli hastalar insülin için de sorarlar. Böyle bir bağımlılık söz konusu değildir. Eğer böbrekte ani gelişen bir hasar varsa ve bu hasar böbreğin yeterli düzeyde kanı temizlemesini engelliyorsa, hem diyaliz hem de diğer tedavilere başlanılır. Hasar geçtiğinde hem diyaliz sonlandırılır hem de diğer tedaviler. Kısaca diyaliz bağımlılık yapmaz. Bu yanlış bir anlamadır.

– Diyalize giren hastalar özelikle çok dikkatli olmak zorunda. Hastalar, yeme, içme, temizlik, ağır efor gerektiren işlerde çalışma açısından dikkatli olmalıdır. Özellikle fazla et, tuz, sarı meyve, kuruyemişler, baklagiller, fazla su vb. tüketmemelidirler.

– Sonuç olarak, diyaliz böbreklerin geçici veya kalıcı hasarlarında gerekli olabilir. Sadece kanı temizleyen bir makine olup insanların yararı içindir. Bağımlılık yapma durumu söz konusu değildir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X