Dolar 3,63’ü aştı, Euro rekor kırdı

Kurlar dün yükselişe geçti. ABD kaynaklı gelişmeler dolar 3,57’dan 3,63’ün üzerine taşıdı. Aynı gün Euro da 4,19’dan tarihin en yüksek seviyesi olan 4,24’e fırladı. Uzmanlar yükselişin devam edebileceğine işaret ediyor.

Dolar 3,63’ü aştı, Euro rekor kırdı

ABD’de aralıkta faiz artışı olacağı beklentisiyle doların dünyada değer kazanması içeride de etkili oldu. Gün boyu yükselen dolar/TL, ABD tarımdışı istihdam verisinin ardından 3,63’ün üzerine çıktı. Euro/TL kuru ise 4,2474 ile rekor kırdı.

Güçlü ABD verilerinden ve ABD’deki siyasi gelişmelerden destek bulan doların yaklaşık iki ayın zirvesine çıkmasıyla, dolar/TL de güne yükselişle başladı. Haftabaşından bu yana sakin bir seyir izleyen ve önceki akşam saatlerinde 3,5750 civarında işlem gören dolar, TL karşısında dün sabah 3,5860 seviyelerinden güne başladıktan hemen sonra 3,6280 seviyesini test ederek temmuzdan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

KRİTİK VERİ DESTEKLEDİ

Piyasaların merakla beklediği ABD verisinin ardından dolardaki yükseliş devam etti. ABD’de tarımdışı istihdam eylülde 90 binlik artış beklentisine karşın 33 bin azaldı. İşsizlik yüzde 4,2 oldu. Ortalama saatlik ücretler eylülde bir önceki aya göre ekonomistlerin yüzde 0,3 artış beklentisine karşılık yüzde 0,5 yükseldi. Veri sonrasında dolar 3,6375’le güniçi zirvesini gördü. Teknik açıdan dolar/TL 3,60’ın üzerinde kalıcılık olması durumunda 3,64’ün direnç konumunda takip edileceğini bildiren analistler, olası düşüşlerde 3,55 ve 3,52’nin destek olarak öne çıkacağını dile getirdi. Öte yandan Euro/TL’de tüm zamanların en yüksek düzeyi görüldü. Euro 4,2474 ile rekor kırdı. Euro önceki günü 4,19’dan, dolar ise 3,57’den tamamlamıştı.

YÜKSELİŞ GÜÇ KAZANABİLİR

Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, mevcut konjonktürde küresel piyasaların ABD odaklı fiyatlanmaya devam ettiğini belirterek, ”ABD’de son dönemde makro verilerin güçlü geldiği yadsınamaz bir gerçek. Hafta içerisinde ISM imalat ve ISM hizmet PMI verileri sırasıyla son 13 ve son 12 yılın en yükseğinde gelirken, fabrika siparişleri beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Gelen olumlu verilerin yanı sıra son FOMC toplantısından bu yana gerek Fed Başkanı Yellen gerekse üyeler her fırsatta düşük enflasyonun geçici olduğunu ve aralık ayında faiz artırımının kuvvetli ihtimal görüldüğünü işaret ettiler. Bu gelişmeler neticesinde aralık ayına ilişkin faiz artırım beklentileri yüzde 75’lere yükselirken ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerinde de yükseliş söz konusu. Kısacası mevcut konjoktür ABD dolarının lehine olurken gelişen piyasaların aleyhine. Tabi Trump’a ilişkin endişelerin nispeten azalmış olması da bu durumu destekliyor. Nasıl ki açıklanan veriler ve konuşmalarla beklentiler değişebiliyor ve piyasaya yansıyorsa aynı şekilde terse de dönebilir veya daha da derinleşebilir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X