Don olayı yaşanmazsa şeftali bol olacak

Bursa Ovası’nın marka ürünü şeftalide tutumun çok iyi olduğunu belirten üreticiler, don olayı yaşanmaması durumunda bu yıl ürünün bol olacağını belirtiyor.

Don olayı yaşanmazsa şeftali bol olacak

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, şuan meyvelerin çiçekte olduğunu ifade ederek, şeftalide bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. Deveci armudunda yüzde 50-60 çiçeklenme gerçekleştiğine dikkati çeken Dönmez, ”Santa Maria armudunda yüzde 10-15 gibi bir çiçeklenme var. Fakat kışın yeterli uyku soğukluğunu almadığı için gözde noksanlık oluştu.

Yaklaşık yüzde 30’lara varan rekolte kaybı olacak gibi görünüyor. Daha önümüzde zaman var tabi ama riski atlatamadık henüz. Bundan sonra sıcaklıklar eksi 2’nin altına düşmezse bir sıkıntı yaşamayız.

26 Nisan’a kadar bizim için risk devam ediyor. Şimdiye kadar sorun yaşamadık temennimiz bundan sonrası için de bir sıkıntı yaşamamak” dedi. Şeftalide durumun gayet iyi olduğuna vurgu yapan Dönmez, ‘’Çok güzel bir çiçeklenme var. Soğuk yaşanmazsa bu sene şeftali bol olur” diye konuştu.

GEÇEN YILIN PARALARI ÖDENMEDİ

Çiftçinin sorunlarına yönelik de konuşan Kamil Dönmez şunları kaydetti: ‘’5 tane tüccarın ağzına bakarak hareket ediyoruz. Hep sıkıntımız bu. Geçen senenin paraları hala ödenmedi.

Depolarda ürün hala var. Çiftçinin mutlaka toplu hareket etmesi lazım üretici birliği veya kooperatif adına.. Bu sene ilaç maliyetleri de en az yüzde 40 yukarıda olacak. Mazota sürekli zam geliyor. Bu girdi maliyetleriyle ve 10 yıldır aynı rakamlarla çiftçinin üretimine devam etme şansı yok.”

TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Osmangazi Ziraat Odası Meclis Başkanı Hakan Ekim, bu yıl meyvelerin 20-25 gün erken çiçeklendiğini vurguladı. Nisan sonuna kadar don tehlikesi olduğu için rekolte bilgisi veremediklerinin altını çizen Ekim, ‘’Bu sene Santa Maria’da erken uyanmadan kaynaklı yüzde 30 civarında bir eksik var. O yüzden rekolte bir miktar düşüş olabilir. Deveci armudunda da yüzde 30-35’lik bir kayıp oldu. Şeftalide ise bir sorun yaşanmadı. Bu yıl zeytin ağaçları da 15 gün kadar erken uyandı. Ay sonuna kadar hatta Uludağ’dan kar kalkana kadar tehlike devam ediyor” dedi. Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına ise tarım açısından hava şartlarının mükemmel seyrettiğini ifade etti. Üründen yana herhangi bir sorunları bulunmadığını kaydeden Fırtına, ”Ancak üreticiler zor durumda oldukları için ekim yapamıyorlar. Bahçeleri terk ediyorlar. Girdi fiyatları çok yüksek” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X