Dönüşümün temeli atıldı

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Yeni yerleşim yeri olan makilik alanlara sağlam ve deniz manzaralı konutlar yaparak, isteyen vatandaşımızla maliyetine takas edeceğiz. Kimsenin evi zorla elinden alınmayacak” dedi.

Dönüşümün temeli atıldı

CEMAL KIRGIZ

Gemlik’te, TOKİ, Büyükşehir Belediyesi ve Gemlik Belediyesi ortaklığında hayata geçirilecek kentsel dönüşüm çalışmalarında ilk temel Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun katıldığı törenle atıldı. Yeni yapılan Devlet Hastanesi yanında 224 daire ve 12 dükkandan oluşan ilk etap TOKİ inşaatı Gemlik’i tepeden gören yeni bir cazibe merkezi olacak. 

“KİMSENİN EVİ ZORLA ALINMAYACAK”

TOKİ tarafından Gemlik’te yapımına başlanan 226 konut ve 12 dükkandan oluşan toplu konutların temel atma töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Şehirdeki riskli binaların bir an önce dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizerek, bazı siyasilerin halkı istismar etmeye çalıştığını ileri sürdü. Gemlik’in birinci derece deprem kuşağında olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Ne yazık ki fay hattı üzerinde yüzlerce bina bulunuyor. Zemin, çok yüksek binaları taşıyacak nitelikte değil. Son çıkardığımız kanun hükmünde kararname ile Gemliklilerin can ve mal güvenliğini koruyacak, Gemlik’in geleceğini inşa edecek, dönüştürecek, çehresini değiştirecek ve marka değerini arttıracak bir karar aldık. Zeytin ağaçlarından tek birine bile zarar vermeden, zemini kaya gibi sağlam makilik alanlara yapılacak modern ve sağlıklı konutlarla Gemlik’i yepyeni bir geleceğe kavuşturacağız. Kentsel dönüşüm gönüllülük esasına dayanacak. Bazı muhaliflerin iddia ettiği gibi her bina yerinde dönüşemeyecek. Yeni yerleşim yeri olan makilik alanlara sağlam ve deniz manzaralı konutlar yapılarak, isteyen vatandaşımızla maliyetine takas edilecek. Kimsenin evi zorla elinden alınmayacak. Devlet ve belediye taşın altına elini koydu. Belediyemizin Cihatlı Mahallesi’nde yapmakta olduğu bin 400 konut için 17 bin kişi talepte bulundu. Karşılayamadığımız talebi Cumhuriyet Mahallesi’nin yanındaki makilik alanda yapacağımız 8 bin konutla karşılayacağız. Durum bu kadar net iken, deprem olmadan önlem almayı amaçlayan kararnameyi, farklı yönlere çekmek doğru değildir ve kasıtlıdır. Bütün siyasileri sağduyulu davranmaya çağırıyorum” dedi. 

“TAŞINMA DEĞİL NAKİL”

Taşınma değil, dönüşüm gerçekleştirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Taşınma kavramını kullanmıyoruz. Kararnamede yazılan nakil kelimesini de riskli binaların nakli olarak değerlendiriyoruz, bu şekilde de uygulayacağız. Merkezde ticari hayat, çarşı pazar devam edecek. Kimse tedirgin olmasın. Mevcut imar olanlarında bir kısıtlama getirilmiyor. Gemlik’i sokak sokak gezdiğimde, ilçemizin çok küçük bir alana sıkışmış durumda olduğunu gördüm. Bir çok mahallede spor alanı, oyun parkı gibi sosyal donatı alanları hiç yok. Allah korusun deprem olsa kurtarma ekibinin, yangın olsa itfaiye aracının girmesi mümkün değil. Acil durumlar da ambulansın bile zorlandığı oluyor” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X