Bugun...
Bizi izleyin:



Düdüklüye dikkat!

Tarih: 04-10-2017 11:24:19 + -


İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, düdüklü tencerede pişen yemeğin besin değerinin düştüğünü söyledi.


Düdüklüye  dikkat!

Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" diye konuştu
 

 DÜDÜKLÜDE PİŞİRİLEN SEBZELERİN AROMASI DEĞİŞİYOR
 

Düdüklü tencerenin kemik suyu elde edilmesi gibi çok uzun süre gerektiren işlemlerde faydalı olabileceğini dile getiren Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere bazı açılardan avantaj getirebilir, ama sebze unsurunu da içeren yemeklerde genellikle içeriği etkiler. Bunun bir nedeni basınç altında sıcaklığın çok yükselmesi, ama yüksek basıncın da özellikle aromada değişiklik yapmasıdır. Bu nedenle düdüklü tencere kemik suyu elde edilmesi gibi çok uzun süre gerektiren işlemlerde işi kolaylaştırır. Yani yemeğin bir bileşeninin elde edilmesini sağlar. Elde edilen kemik suyu dondurularak saklanabilir, ihtiyaç oldukça yemeklerin içine karıştırılır. Ama ana yemek daha sonra yine normal tencerede ağır ateşte pişirilmelidir. Yemeğin sebze bileşenleri düdüklü tencereye konduğunda genellikle erirler, yani doku özelliklerini yitirirler" ifadelerini kullandı.

DOĞRU PİŞİRME TEKNİĞİ NASIL OLMALI?

Eskilerin bir lafından yola çıkarak örnek veren Dr. Dizdar, "Eskilerin bir lafı vardır, 'Hatır uğruna çiğ tavuk yenir' diye şimdi çiğ tavuk lastik gibi olduğu için yenmesi mümkün olmaz o yüzden bu laf söylenir. Düdüklü tencere bu lastik gibi kıvamı yani kolajen gibi moleküllerin suya geçmesini kolaylaştırıyor. Bu basınç altındaki yöntem başka alanlarda da nitekim kullanılıyor. Bunlar düdüklü tencereden etkilenmiyor ama diğer hassas moleküler içeren, B vitamini taşıyan yemekler düdüklü tencereden etkileniyor. Bu yemekleri sağlıklı pişirme yöntemi tencerede kısık ateşte uzun sürede pişirmek gerekir veya fırında pişirirsiniz ama mikrodalga değil. Evimizdeki normal fırınlarda pişirmek gerekir" açıklamalarında bulundu.

 




Kaynak: Hürriyet



DİĞER Yaşam Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Suriye'deki mülteci kampında doğdu şimdi Hollywood yıldızı
    Suriye'deki mülteci kampında doğdu şimdi Hollywood yıldızı
  • Türkiye'de ilk insansı robot fabrikası üretime başladı
    Türkiye'de ilk insansı robot fabrikası üretime başladı
  • 18`inde kraliçe oldu
    18`inde kraliçe oldu
  • Bursalı şehide son görev
    Bursalı şehide son görev
  • Bursa'da kurtuluş coşkusu
    Bursa'da kurtuluş coşkusu
  • Bursaspor 3-0 T. M. Akhisarspor
    Bursaspor 3-0 T. M. Akhisarspor
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe'den açıklama!
    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe'den açıklama!
  • Ve Beyaz Show başlıyor! İşte yayın tarihi...
    Ve Beyaz Show başlıyor! İşte yayın tarihi...
  • Bircan İpek stüdyoyu bastı! Kocam beni aldattı!
    Bircan İpek stüdyoyu bastı! Kocam beni aldattı!
  • Ölüm döşeğindeki 59 yaşındaki şempanze eski dostunu tanıdı
    Ölüm döşeğindeki 59 yaşındaki şempanze eski dostunu tanıdı
  • İş makinesi eve girdi, faciadan dönüldü
    İş makinesi eve girdi, faciadan dönüldü
  • Adalet Bakanı 'vize krizi' ile ilgili konuştu
    Adalet Bakanı 'vize krizi' ile ilgili konuştu
VİDEO GALERİ
YUKARI