Dünya Trump’a karşı birleşti

İklim anlaşmasından çekilen Trump’a dünyanın dört bir yanından tepki yağdı. Teknoloji devleri Trump’ı eleştiri yağmuruna tuttu.

Dünya Trump’a karşı birleşti

ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesine dünyadan tepkiler yağıyor. 

Avrupa’dan Çin’e, Çin’den Apple, Twitter, Google, Facebook, IBM, Amazon, Tesla gibi büyük teknoloji şirketlerine kadar çok sayıda kişi ve kurum Trump’a sert eleştiriler yöneltti. 

‘ABD DÜNYAYA SIRTINI DÖNMÜŞTÜR’ 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ortak bir açıklama yayınlayarak tarihi Paris İklim Anlaşması’nı uygulamaya koyma konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “ABD bu akşam dünyaya sırtını dönmüştür” ifadelerini kullandı. 

Almanya Şansölyesi Angela Merkel de dün yaptığı açıklamada, ülke olarak antlaşma şartlarına uyacaklarını belirterek Trump’ın aldığı kararı eleştirdi. Merkel, “ABD’nin Paris Antlaşması’ndan çıkması çok talihsiz bir durum. Bu sebeple konuyu önemsiyor ve üzerinde duruyoruz” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau da kararın ‘hayal kırıklığı yarattığını’ ifade etti. Japonya ve Avustralya da ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmasından üzüntü duyduklarını ancak kendilerinin anlaşmaya sadık kalmayı sürdüreceklerini duyurdu. Rusya da anlaşmaya sadık kalacağını taahhüt etti. 

‘DAR BAKIŞLI BİR GERİ ADIM’ 

Apple, Google, Twitter, Amazon, Facebook, Tesla, Microsoft ve IBM gibi şirketler sosyal medya hesaplarından farklı mesajlar yayınlayarak iklim değişikliğinin ‘acil bir tehdit olduğu ve ona karşı savaşabilmek için küresel bir çaba gerektiği’ mesajını verdiler. 

Tesla Şirketi’nin CEO’su Elon Musk da Beyaz Saray’daki danışmanlık görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. Elon Musk, daha önce ABD iklim anlaşmasından çıkarsa görevinden ayrılacağını söylemişti. Smith yaptığı başka bir açıklamada Beyaz Saray’da ve Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililere bu konuda mektuplar gönderdiklerini, toplantılar yaptıklarını söyledi. Apple CEO’su Tim Cook attığı tweette, “Paris Anlaşması’ndan çekilmek yanlış bir karardı. Apple, iklim değişikliğiyle savaşmaya sonuna kadar kararlıdır, bu konuda hiçbir tereddüt göstermeyecektir” dedi. 

Twitter CEO’su Jack Dorsey ise, “Hükümetin bu korkunç dar bakışlı hamlesi geriye doğru bir adımdır. Hepimiz bu gezegende yaşıyor, beraber çalışıyoruz” yazdı. Google CEO’su Sundar Pichai, Trump’ın kararının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını  vurguladı.  Microsoft’un yönetim kurulu başkanı Brad Smith şirketlerinin Paris Anlaşması’nın kararlı bir savunucusu olduğunu hatırlatarak bu yüzden Beyaz Saray’ın bu kararından hayal kırıklığı duyduklarını açıkladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X