‘Dünyanın en pahalı evi’ Suudi prense mi ait?

Ülkesinde yaptığı yolsuzluk soruşturması ile iktidarını sağlamlaştıran Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Fransa’da bulunan ve ‘Dünyanın en pahalı evi’ olarak anılan 300 milyon dolarlık ’14. Louis Şatosu’nun’ sahibi olduğu iddia edildi.

‘Dünyanın en pahalı evi’ Suudi prense mi ait?

New York Times (NYT) gazetesi Suudi Veliaht Prens Selman’ın Fransa’da Paris yakınlarındaki ’14. Louis Şatosu’nun sahibi olduğunu duyurdu.

Gazeteye göre yakın zaman önce 500 milyon dolarlık bir yat ile İtalyan ressam ve düşünür Leonardo Da Vinci imzalı  ‘Salvatore Mundi’ adlı tabloyu 450 milyon dolara satın alan Veliaht Prens Selman, 300 milyon dolarlık ‘dünyanın en değerli evini’ 2015’te satın aldı.

O dönem evi Ortadoğulu bir kişinin aldığı açıklanmış ancak alıcının kimliği duyurulmamıştı.

NYT İDDİASINI PANAMA BELGELERİ’NE DAYANDIRDI

Gazeteye göre Selman şatoyu kişisel vakfını işleten Suudi Arabistan merkezli ‘Eight Investment Company’nin Fransa ve Lüksemburg’ta sahip olduğu paravan şirketler aracılığıyla satın aldı.

Gazetenin haberi Panama merkezli ve denizaşırı firmalarla iş yapan hukuk firması Mossack Fonseca’nın yasadışı mali faaliyetlerde bulunduğunu gösterdiği söylenen ve 13 milyondan fazla gizli belgeyi içeren Panama Belgeleri adlı sızıntıdaki verilere dayandırıldı.

Suudi Arabistan’da 200’den fazla  prens, bakan ve üst düzey yetkilinin gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonu ve sosyal reform atılımı ile dünyanın gündeminden düşmeyen Veliaht Prens’in dünyanın en pahalı evine sahip olması tartışma yaratacak gibi görünüyor.

ŞATO 2009’DA İNŞA EDİLMİŞTİ

Fortune dergisinin 2015’te ‘dünyanın en pahalı evi’ olarak nitelediği 14. Louis Şatosu, Versailles yakınlarındaki Louveciennes kasabasında bulunuyor.

Şatoda 3.000 şişelik şarap mahseni, sinema, açık ve kapalı havuz, iki balo salonu, bir gece kulübü, kütüphane, akvaryum odası ve 10 adet yatak odası bulunuyor.

Yaklaşık 5.000 metrekarelik kullanım alanı bulunan şato 2009’da milyarder bir silah tüccarının yeğeni olan Emad Haşhoggi’nin aynı yerdeki 19. yüzyıldan kalma şatoyu yıkıp kendi vizyonuna uygun bir şato hayali çerçevesinde inşa edilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X