‘Egemen, bağımsız’ İngiltere’ye doğru

İngiltere Başbakanı Theresa May AB’de ayrılma (Brexit) sürecini en geç Mart 2017’nin sonunda resmen başlatacaklarını açıkladı.Ülkenin AB’den resmen çıkması en fazla 2 yıl sürebilir

‘Egemen, bağımsız’ İngiltere’ye doğru

Büyük Britanya’nın İngiltere’nin, Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma başvurusunu Mart 2017’ye kadar yapacağı duyuruldu.

BBC’ye konuşan İngiltere Başbakanı May, ülkesinin AB’den resmen ayrılık (Brexit) sürecini başlatacak Lizbon Anlaşması’nın 50. Maddesi’nin gelecek yıl Mart ayı sonuna kadar devreye sokulacağını açıkladı.

May, ‘Hazırlıkları tamamlayabilmek için, yıl sonundan önce süreci başlatmayacağımızı söylüyordum. Şimdi, önümüzdeki Mart ayından önce süreci başlatacağımızı açıklıyorum’ dedi. May, 50’nci maddenin devreye sokulmasının ardından AB ile yürütülecek müzakerelerle ilgili ‘İngiliz halkı ve AB ile ilişkilerin geleceği için en iyi anlaşmaya varmak istiyorum’ dedi.

İKİ YIL SÜREBİLİR

Birleşik Krallık, 23 Haziran’daki tarihi referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde karar almıştı.

Lizbon Anlaşması’nın 50’nci maddesi AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. 50’nci maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere’nin AB’den resmen çıkmasının en fazla iki yıl sürmesi öngörülüyor.

AB’den ayrılınca Birleşik Krallık’ın bağımsız bir ülke olacağını ancak birlik ile iyi ilişkilerin sürdürülmesinin önemli olduğunu dile getiren May, ülkesindeki AB yasalarının yerine İngiliz yasalarının konulmasını sağlayacak yasa tasarısı hazırlayacaklarını açıkladı. İptal Yasa Tasarısı isimli yeni yasa tasarısıyla, İngiltere’nin AB üyeliğiyle kabul ettiği 1972 tarihli Avrupa Toplumları Yasasının feshedileceğini belirten May, ‘Böylece Birleşik Krallık bağımsız  ve egemen bir ülke olacak ve kendi yasalarını kendi düzenleyecek’ dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X