Bugun...
Bizi izleyin:



Ekmeğin gramajı ve fiyatına 'israf' ayarı

Tarih: 10-11-2017 11:09:48 + -


Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Kolivar, "Şu anda ekmek üretiminde alt sınır 250 gram. (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tebliğde yapacağı değişiklikle israfı önlemek amacıyla artık ekmek 200 gram üretilebilecek." dedi.


Ekmeğin gramajı ve fiyatına 'israf' ayarı

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile görüşme yaptığını, görüşmede İstanbul'daki fırıncıların yaşadığı sorunları aktardığını ifade etti. 


Bakanlığın israfın nedenine ilişkin bir araştırma yaptığını, araştırmada, ekmekte israfı artıran nedenlerin "ucuzluk" ve "gramaj" olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Kolivar, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ne göre şu anda ekmek üretiminde alt sınırın 250 gram olduğunu, söz konusu alt sınırdan başlamak üzere 50'şer gram artışlarla ekmek üretilebildiğini anlattı.


Kolivar, "Bakanlığın tebliğde yapacağı değişiklikle israfı önlemek amacıyla artık ekmek 200 gram üretilebilecek. Ekmekte taban 200 gram olacak, bunun altında olmayacak. Gramaj artışı da 10'ar gram olacak." dedi.


Yeni tebliğin yeni yıla yetişmesini beklediklerini ifade eden Kolivar, "Fırında 200 gram da, 250 gram da, 300 gram da, 400 gram da olacak. Halk hangisini isterse onu alacak. Bu çeşitlendirme sayesinde özellikle tek veya iki kişilik ailelerde küçük ekmek alınmasıyla israf azalacak." diye konuştu.


"İSTESOB yeni fiyat belirleyecektir"


Cihan Kolivar, tebliğin yeni haliyle 2018 itibarıyla uygulanmasını, yayımlanmasını beklediklerini kaydederek, şöyle devam etti:


"Bu durum kesinlikle gizli zam olarak algılanmamalı. Burada biz fırıncıların da gözlemlediği, ekmeğin gramajının kişiye fazla gelmesi sonucu israf olması. Burada ana hedef, israfın azaltılması. Zaten ekmek fiyatlarını belirleyen İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) yeni tebliğ sonrası ekmek fiyatlarını yeniden değerlendirecek, bu kapsamda yeni fiyat belirleyecektir. Biz fırıncılar için de ekmek israfının önüne geçilmesi birincil meseledir."


"Sıcak ekmek yeme alışkanlığı israfı artırıyor"


Bayrampaşa'da fırıncılık yapan Münir Kazdal, İstanbul'da günde 2-3 milyon ekmeğin israf edildiğini, çöpe gittiğini, israfın ana sebeplerinden birisinin sıcak ekmek yeme alışkanlığı olduğunu söyledi.




Kaynak: AA



DİĞER Ekonomi Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Suriye'deki mülteci kampında doğdu şimdi Hollywood yıldızı
    Suriye'deki mülteci kampında doğdu şimdi Hollywood yıldızı
  • Türkiye'de ilk insansı robot fabrikası üretime başladı
    Türkiye'de ilk insansı robot fabrikası üretime başladı
  • 18`inde kraliçe oldu
    18`inde kraliçe oldu
  • Bursalı şehide son görev
    Bursalı şehide son görev
  • Bursa'da kurtuluş coşkusu
    Bursa'da kurtuluş coşkusu
  • Bursaspor 3-0 T. M. Akhisarspor
    Bursaspor 3-0 T. M. Akhisarspor
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Bursa'da silahlı soygun
    Bursa'da silahlı soygun
  • Erdoğan'dan şehit Eren Bülbül'ün ailesine ziyaret
    Erdoğan'dan şehit Eren Bülbül'ün ailesine ziyaret
  • Erdoğan: '2019'da bir reform gerçekleştireceğiz'
    Erdoğan: '2019'da bir reform gerçekleştireceğiz'
  • Şoför, yolcuyu otobüsten zorla indirdi
    Şoför,  yolcuyu otobüsten zorla indirdi
  • Bursa'da öğrencilerin bulunduğu minibüs kaza yaptı
    Bursa'da öğrencilerin bulunduğu minibüs kaza yaptı
  • Traktör 100 metrelik uçuruma yuvarlandı: 2 ölü
    Traktör 100 metrelik uçuruma yuvarlandı: 2 ölü
VİDEO GALERİ
YUKARI